Jeoteknik parametrelerin hâkim titreşim periyodu ve zemin büyütme katsayısına etkisi
Effects of geotechnical parameters on predominant ground vibration period and soil amplification
- Tez No: 348543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Mikrotremör, Zemin hâkim titreşim periyodu, Zemin büyütmesi, MASW, Earthquake, Microtremor, Predominant Ground Period, Soil Amplification, MASW
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Aktif deprem kuşağında yer alan ülkemizde depremlerden kaynaklanan hasar ve kayıpların azaltılması için yapıların iyi bir mühendislik hizmeti alması gerekmektedir. Bu kapsamda zeminin fiziksel, mekanik ve sismik parametrelerinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu çalışma ile MASW ve mikrotremör yöntemleri kullanılarak Denizli kent merkezinde yer alan belirli bir alandaki zeminlerin hâkim titreşim periyotları ve kesme dalgası hızları belirlenmiştir. Kesme dalgası hızı kullanılarak zemin büyütme değerleri hesaplanmıştır. Bölgede yapılan jeoteknik deneylerde elde edilen SPT N değerleri ile yukarıda elde edilen değerlerin inceleme alanında değişimleri ortaya konulduktan sonra aralarındaki ilişki ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, inceleme alanının güneyinde jeoteknik ve sismik değerler daha yüksektir. Kuzeye doğru zeminlerin daha zayıf hale geldiği ve buna bağlı olarak bazı problemli zeminlerin ortaya çıktığı söylenebilir. Çalışma ile belirlenen parametrelerin aralarındaki ilişkilerin ise literatürde yer alan birçok çalışma ile paralellik gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
An engineering supervision for structures is required to mitigate earthquake hazards in Turkey, located on an active tectonic belt. In this context, identifying physical, mechanical and seismic parameters of the soils is a major issue. This study has introduced the distribution of predominant ground vibration periods and shear waves of an area in Denizli city center. Soil amplification values were calculated based on the shear wave velocities. Additionally, the variations of SPT N values over the study area have been clarified and relationships among them have been investigated. The obtained results suggest that the southern part of the study area has satisfying geotechnical and seismic characteristics. These values are getting lower towards northern part of the area where more problematic soils are located. The study has also confirmed that the correlations of the obtained parameters are parallel to the literature.