Mekansal algılama ve davranışsal başarım: Kahramanmaraş Atatürk meydanı örneği
Spatial perception and behavioral performance: The case study of Kahramanmaraş Atatürk square
- Tez No: 348616
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FARUK ALTUNKASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mekansal Algılama, Davranışsal Başarım, Kent Meydanı, Kahramanmaraş, Spatial Perception, Behavioral Performance, Urban Square, Kahramanmaraş
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
İnsanın çevresiyle olan ilişkisi sahip olduğu“algılama”yetisiyle gerçekleşir. Bu yeti sayesinde insanlar, mekanlar bütünü olan peyzaja özgü niteliksel değerlendirmelerde bulunup onlara farklı anlamlar yüklerler. Bu yüzdendir ki mekansal algı, peyzajın anlamlandırılması ve değerlendirilmesinde bir araç olarak kabul edilmektedir. Kent meydanları, bir kentin kimliğini yansıtan temel ögelerden biridir. Çok çeşitli eylemler ve etkinlikler bağlamında toplumsal ilişkilerin kurulması, sürdürülmesi ve toplumsal dayanışmanın yerleşmesinde, kent kimlik ve kültürünün geliştirilmesinde, önemli işlevler üstlenir. İnsan etkinliklerinin yoğun yaşandığı mekanlar olarak meydanlar, kent halkının mekansal bilgi birikimi ve deneyimlerini yansıtan en belirgin fiziksel odaklar olduklarından mekansal algının, kentlerin en dinamik merkezleri olan meydanlarda daha fazla yoğunlaştığı izlenmektedir. Bu yansıtmayı cisimlendirdiklerinde davranışsal başarımları da yüksek düzeyde olmaktadır. Bu çalışmada, Kahramanmaraş Atatürk Meydanı'nın mekansal algılanmasının belirlenmesi ve anlamlandırılması ile davranışsal başarımının ne şekilde gerçekleştiğinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada elde edilen mekansal ve sosyal karakteristikler ile algılama bulguları birlikte değerlendirilerek, bunların Kahramanmaraş kenti için gelecek tasarım stratejilerinde kullanılabilmelerine yönelik ilke ve önerilerin geliştirilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human relationship in contact with the environment take place with the“perception”ability. This perception ability provides a significant opportunity for humans to evaluate the landscape expressed as the whole of environment and to inspire by means of qualitative assessments. Therefore, it is realized that spatial perception plays an important role at interpretation and assessment of landscape. Urban squares are one of the key components reflecting the elements in the identity of a city. They have important missions at the establishment of social relations, maintaining of them and also settlement of social solidarity and culture in context of a wide range of actions and events. Since the squares are realized as the places for intensive human activities. Due to their importance, the squares reflect the knowledge and experiences of city people. Thus, spatial perception occurs in the most dynamical centers of cities that are squares. By incarnating this reflection, the squares have also a high-level behavioral performance. In this respect, the aim of that research is to establish the spatial perception of Kahramanmaraş Atatürk Square and how it's behavioral performance takes place. In the research, the spatial and social characteristics that obtained by city people were evaluated within the findings of perception data. Hence, it was aimed to provide a scheme to improve the next designing concepts and strategies for the Kahramanmaraş city.