Malatya kenti aktif yeşil alanlarının nitelik ve nicelik açısından irdelenmesi
Malatya kenti aktif yeşil alanlarinin nitelik ve nicelik açisindan irdelenmesi
- Tez No: 348625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Active Green Spaces, Weighted Criteria Method, Appropriateness Level, Malatya
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 390
Özet
Hızlı kentleşme, plansız gelişim ve hızla artan nüfus aktif yeşil alanlar üzerinde olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Yerleşim alanlarında gerçekleşen hızlı ve plansız kentleşmeler, bireylerin yaşam kalitesinin artmasına neden olan aktif yeşil alanların daralmasına yol açmaktadır. Bu durum kentlerde yaşayan bireylerin yaşadıkları çevre ile olan etkileşimini kısıtlamaktadır. Yeşil alanların bireylerin istek ve ihtiyaçlarına cevap verecek nitelik ve nicelik değerlerine sahip olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda mevcut alanların nitelik ve niceliklerden sapmalarının belirlenerek düzeltilebilme olasılığı olanların uygun değerlere getirilmesi, bu alanların uygunluk sınıflarını arttırabilecektir. Bu amaçla, Malatya kenti mücavir alan sınırları içerisinde, aktif yeşil alanların nitelik ve niceliklerinin saptanmasında kullanılacak ölçütlerin belirlenmesi ve mevcut alanların bu ölçütlere yaklaşımlarının belirlenerek geliştirme önerilerinin getirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ağırlıklandırılmış ölçütler yöntemi kullanılmıştır. Malatya kenti mücavir alan sınırları içerisindeki aktif yeşil alanların nitelik ve nicelikleri değerlendirme ölçütleriyle irdelenmiştir. Çalışma sonucunda araştırma alanındaki aktif yeşil alanların hiçbirinin en yüksek uygunluk sınıfında bulunmadığı, semt parklarının tümünün yüksek uygunluk sınıfında olduğu, mahalle parklarının % 3,03'ünün en düşük, % 42,42'sinin düşük ve orta, % 12,13'ünün yüksek uygunluk sınıfında olduğu, çocuk oyun alanlarının % 10,42'sinin en düşük, % 64,58'inin düşük, % 25,0'ının orta uygunluk sınıfında olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid urbanization, unplanned development, and rapidly growing population leads to a negative impact on active gren space. Rapid and unplanned urbanization on settlement causes restricting active green fields that enhance the quality of life of individuals. This situation of individuals living in urban areas are limiting interactions with their environment. The green fields is required to have in quality and quantity values to respond wishes and needs of individuals. As to the current spaces, by determining the deviations from the desired quality and quantity, it seems possible to improve the appropriateness class of the places which are likely to be recovered. In this regard, it was aimed to establish the criteria to determine the quality and quantity of active green spaces in Malatya and determine the closeness of the current spaces to these criteria and put forword recommendations on recovery. In this study, weighted criteria method was utilized. The quality and quantity of the green spaces within the boundaries of contiguous areas of the city of Malatya were dealt with in accordance with these criteria. According to the results, it seems that no place within the studied area is studied ares is suitable to the highest appropriateness level; all the regional parks are at highest appropriateness level, 3.03% of neighborhood parks are the lowest, 42,42% are low and middle, 12,13% are high regarding appropriateness levels; 10.42% of playgrounds are the lowest, while 64,58% are low, 25,0% are middle regarding appropriateness level.