Kamu sektöründe 5S ve Kaizen uygulamaları
Application of 5S and Kaizen at public sector
- Tez No: 348827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Kaizen, Kalite, Kamu Sektörü, Kaizen, Quality, Public Sector
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sürekli gelişen teknoloji ve rekabet ortamında firmalar varlıklarını sürdürebilmek için mümkün oldukça ucuz maliyetli, kaliteli ürün/hizmet üretmek zorundadır. Kaliteli ürün üretebilmek için müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin iyi analiz edilmesi olmazsa olmazlardandır. Kamu sektöründe özel sektördeki gibi rekabet unsuru olmamasına karşın tabi olduğu kanunların temeli vatandaş memnuniyetini artıracak hedefler belirlenerek kamu kaynakların verimli kullanılması esasına dayalıdır. Günümüzde kamu kurumlarında etkin olarak uygulanmaya başlanan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile birlikte iç kontrol, hesap verebilirlik, mali saydamlık, stratejik plan, performans yönetimi gibi birçok kavram detaylıca ele alınmaya başlanmıştır. Tüm bu kavramlar bir bütünlük arz ettiğinden bunların gerçekleşmesi için birçok faktörün bir araya gelmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilen çalışmada da uygulamanın çıkış noktası stratejik planda yer alan hizmet sunumunda kaliteyi geliştirme stratejik amacının altında yer alan kalite yönetim sistemi çalışmalarının gerçekleştirilmesi hedefine dayalıdır. 5S sistemi kalite ilgili birçok çalışmanın temel taşını oluşturmaktadır. Bu çalışmada da 5S sistemini Kaizen felsefesi ile birleştirerek tüm süreçlerde sürekli iyileşme odaklı bir yaklaşımın tüm kurumda benimsenmesi hedeflemektedir. Bunun gerçekleşebilmesi için öncelikle üst yönetim çalışmaları desteklemeli ve her seviyedeki tüm çalışanların üstüne düşeni yapması için uygun ortamı sağlamalıdır. Yapılan bu çalışmanın birinci bölümünde kalite kavramı ve bazı kalite iyileştirme teknikleri anlatılmıştır. İkinci bölümde ise kalite çalışmalarının temelini oluşturan 5S ve Kaizen kavramları, uygulama alanları, sağladığı faydalar, uygulama adımları gibi başlıklar altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise uygulama adımları formlar, fotoğraflar gibi materyaller kullanılarak detaylı olarak açıklanmıştır. Uygulamanın gerçekleştiği birimlerde başta daha iyi bir çalışma ortamının meydana gelmesi nedeniyle moral artışı meydana gelmiş ve birçok birimde çalışma alanından kazanç sağlanmıştır. Bu çalışmada amaç kuruluşlarda kalite çalışmalarının temelini oluşturan 5S ve Kaizen sistemlerinin kamu sektöründe uygulanabilirliği ve sağlayacağı faydaları göstermektir.
Özet (Çeviri)
To survive at constantly evolving technology and competetive enviroment companies should produce low cost and high quality product/service. In order to produce high quality products, necessity is to better analyze customer needs and expectations. Although there is an element of competition in the public sector as in the private sector is not subject to the law will increase citizen satisfaction goals were determined based on the efficient use of public resources, based on the principle. Nowadays at public services a new law has been established which is interested detailly financial management and control, accountibility,financial transparency, startegic plan, performance management. Because all these subjects are one part of an whole there should be many subjects to take care of. This study is carried out in the strategic plan of the application starting point for the provision of services under the strategic goal of quality improvement efforts in the implementation of the quality management system. 5S is one of the main issues for quality management systems. Combined with the philosophy of Kaizen, 5S system aims to adopt all staff this continuous improvement focused apparoach. To establish 5S, management level should support and provide that all levels of workers attend this philosophy. At the first section of this study quality and aulity improvement tools are invesitgated. Secon section is about 5S and Kaizen which is generating the basics of quality; especially application areas, benefits and the steps of application. And with a brief information about İzmir Metropolitan Municipality ESHOT General Directorate which is this study aplicated and the reasons why and how 5S and Kaizen used at ESHOT is described at section 3. Because the application provides a beeter working enviroment, workers morale has incerased and many units gained more space. The aim of this study can be summarizes as, to show the benefits and the applicapability of 5S and Kaizen for the basic of quality systems.