Hanehalkının genel sağlık sigortasından yararlanabilirliği: Gaziemir örneği temelli ihtimaliyet yaklaşımı
Household's being able to make use of general health insurance: The likelihood approach based on Gaziemir case
- Tez No: 348841
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tüketiciyi Koruma, Hanehalkı Davranışı, Dışsallıklar, Transfer Harcamaları, Binary Modeller (Logit Model), Consumer Protection, Behavior of Household, Externalities, Transfer Expenditures, Binary Models (Logit Model)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hizmet endüstrisinde, Genel Sağlık Sigortası, iktisat alan yazınında son yıllarda yoğun bir ilgiyle izlenen konulardan birisidir. TC Hükümetlerinin Genel Sağlık Sigortası kapsamını genişletmesi nedeniyle hanehalkının gelir tespitinin yapılması ve uygulama sonuçlarının izlenmesi, sağlık alanındaki politika başarısını test etmeyi gerekli kılacak araştırmaların önemini daha da artırmıştır. Bu çalışmanın amacı, kamusal fonlar aracılığıyla transfer harcamalarından yararlanan yoksul hanehalkının (sosyal güvencesi olmayan) istihdam edilebilirliğine bağlı olarak, genel sağlık sigortası kapsamından (G0 olma durumundan) çıkarılma ihtimaliyetini araştırmaktır. Bu çalışma, binary modelleme niteliğinde olup, ilgili model üzerinden gelecek yıllara yönelik öngörü yapabilme yönüyle politika üreticilerine yardımcı olabilecek bir çalışma olarak planlanmıştır. Çalışmanın örneklemine esas oluşturan veri tabanı, İzmir/Gaziemir Kaymakamlığı uygulama prosedürünü kapsayan birincil verilerden (Anket) sağlanmıştır. Bu araştırma sonuçları, ?Hanehalkı gelirlerindeki artışın yanı sıra, diğer niteliksel faktörlerdeki iyileşmeler, devletin genel sağlık sigortasından doğan ilave transfer harcamalarını azaltır? hipotezini kısmen doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
General health insurance in the service industry is one of the topics followed with a great deal of attention in recent years in the literatüre of economics. Determining the household?s income due to Turkish Governments? expanding the scope of General Health Insurance and monitoring the results of implementation raised the importance of the studies to make it necessary to test the political success in the field of health. The objective of the study is to examine the probability of leaving out the poor households (not having any social insurance) benefiting from transfer expenditures through public funds from the scope of general health insurance(the situation of being G0). The study is of binary modelling character and has been designed as a study that can be helpful to the policy-makers in terms of its being able to provide insights for the prospective years. The data base forming the basis for the sample of the study was obtained from the primary data (survey) covering the application prosedure of Izmir/Gaziemir District Governorate. The results of this research confirm the hypothesis of ?Improvements in the other qualitative factors as well as the increase in the household?s income reduce the additional transfer spendings arising from the state?s general health insurance?.