Borsa İstanbul şehir endekslerinin portföy performanslarının ölçülmesi
The measurement of the portfolio performance of Borsa Istanbul city indices
  1. Tez No: 348840
  2. Yazar: FERHAT CANLITEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ GÜLER ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Portföy Yönetimi, Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli, Endeks Getirisi, Şehir Endeksleri, Portföy Performansı, Portfolio Management, Capital Asset Pricing Model, Index Revenue, The City indexes, Portfolio Performance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türkiye? de sermaye piyasası gelişmekte olan bir piyasa olduğundan, piyasada yer alan finansal enstrüman çeşitliliği her geçen gün artmaktadır. Bu çeşitlilik yatırımcılar için sermaye piyasalarını cazip hale getirmektedir. Bu çalışmada, çeşitliliklerden biri olan sermaye piyasası yatırımlarından şehir endekslerinin hisse senetlerine olan yatırım incelenmiştir. İnceleme, şehir endeksleri hisse senetlerine yatırımın performans olarak değerlendirilmesi üzerine gerçekleşmiştir. Şehir endeksleri 2009 yılının başından itibaren ana üretim ya da faaliyet merkezi aynı şehirde olan şirketlerin fiyat ve getiri performansının izlenmesi amacıyla kurulan endekslerdir. Borsada hisse senetleri işlem gören en az 5 şirketin bulunduğu iller için hesaplanan şehir endeksleri; 2013 yılı itibariyle Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Tekirdağ? dır. 2009 yılında 9 adet olan şehir endeksleri, 2011 yılında Balıkesir şehir endeksinin katılmasıyla sayısını 10?a çıkarmıştır. 2012 yılında Konya ve Denizli şehir endekslerinin katılmasıyla sayı 2013 yılı itibariyle 12? ye çıkmıştır. Sonuç olarak şehir endeksleri ile hem ildeki şirketlerin hisse senetlerinin performansının yansıtılması amaçlanmakta, hem de bu endeksler üzerine çıkarılacak borsa yatırım fonları sayesinde yatırımcıların tek bir menkul kıymet ile istedikleri şehre yatırım yapabilmeleri sağlanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye?deki şehir endekslerinin 2009-2012 yılları arasında dört yıllık süre için gösterdikleri performanslar ile piyasa portföyü olarak seçilen BIST Ulusal-100 endeks performans karşılaştırılmaktadır. Çalışmada ayrıca şehir endekslerinin performansları birbiriyle kıyaslanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli?ne dayalı olarak kullanılan, Sharpe endeksi, M2 performans ölçütü, Treynor Endeksi, T2 performans ölçütü ve Jensen endeksi performans değerlendirme yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The diversity of financial instruments in the market is increasing day by day due to the fact that the capital market is a market which has been developing recently in Turkey. This diversity makes the capital markets attractive for the inverstors. In this study, the investment which are on its stocks of the city indices from capital market investments which are one of the diversities was analyzed. Furthermore, in this study , the city indices were on the assessments as performance of investments to its stocks. The city indices are the indices which were founded to monitor the performance of price and revenue of the companies whose main manufacture or activity centers have taken place in the same city since the early 2009. The city indices counted for the cities in which there are at least five companies whose shares are processed are Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya and Tekirdag since the year 2013. While the city indices were nine in 2009, the number reached ten in 2011 in conjunction with Balikesir. With Konya and Denizli, it became twelve starting from the year 2013. As a conclusion, it is aimed to reflect the performances of the shares of the companies in the city while it is provided that the investors will invest in the city they want with the only instrument owing to gold exchange traded fund. In this study, the performances of the city indices in Turkey between 2009 and 2012 for a period of four years are compared with BIST national-100 index performance preferred as the market portfolio. Additionally, the city indices are compared with each other in the study. Along with this aim, Sharpe Index, M2 performance scale, Treynor Index, T2 performance scale, and the assessment methods of the performance of Jensen Index which are used as based upon the Capital Asset Pricing Model.