Yerel yönetimlerde kadın istihdam politikaları: İzmit Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (İZMEK) örneği
The policy of woman employment in local administration
- Tez No: 348874
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM ES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Kadın, Meslek Edindirme Kursları, İstihdam, Local Administrations, Women, Vocational Courses, Employment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Her geçen gün farklılaşan dünya koşullarında insan ihtiyaçları da, bu ihtiyaçlara cevap veren hizmet birimleri de artmakta ve farklılaşmaktadır. Bu bağlamda dünyada ve Türkiye?de birer yerel yönetim örgütü olan belediyelerin sunduğu hizmetler de giderek artmakta ve çeşitlenmektedir. Belediyeler vatandaşa en yakın hizmet birimleri olarak, toplumdaki farklı grupların çıkarlarını, toplumsal çıkarlar adına kollamakla yükümlüdür. Bu anlamda toplumda cinsiyet farklılığını gözeten bir yerel yönetim, kadınların toplumda birey olarak var olmalarına katkıda bulunarak, kadınların verilen hizmetlerden maksimum derecede faydalanmasına hizmet edecektir. Kentsel planlamada, hizmette cinsiyet farklılığının dikkate alınması kadınlar için kenti daha yaşanabilir kılacaktır. Aynı zamanda kadınların nitelikli işgücü olarak toplumda yer edinebilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi faktörler de belediyelerin hizmet alanının içinde yer almalıdır. Bu çalışmada dünyada ve Türkiye?de yerel yönetimlerin yeri ve gereği, en önemli yerel yönetim birimi olan belediyelerin kadınlara yönelik politikaları incelenmiştir. Belediyelerin kadınlara yönelik sağlık, eğitim, eğlence ve dinlenme, istihdam, karar mekanizmalarına katılım gibi hizmetlerine, yer verilmiştir. Bu hizmetlerden özellikle ve öncelikle kadının istihdamı, diğer bir deyişle kadının ekonomik anlamda güçlendirilmesi hususunda yerel yönetimlerin en etkili yönetim birimleri olduğu vurgulanmaya çalışılmıştır. İstihdam konusunda ise belediyelerin sunmuş olduğu meslek ve beceri kazandırma kurslarının çok önemli bir fonksiyonu olduğuna yer verilmiştir. Bu bağlamda İzmit Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (İZMEK) bünyesinde eğitim alan kadınlara yönelik anket uygulanmış ve buradan elde edilen veriler ışığında; bu kurslarda alınan eğitimle istihdam arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Literatür taraması ve araştırma bulgularından elde edilen veriler ışığında; belediyelerin vermiş olduğu meslek edindirme kurslarının belediyelerin istihdam politikaları için etkili bir hizmet birimi olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tıtle Of Thesıs: The Policy of Woman Employment in Local Administration Every passing day, on the changing world conditions human needs and servers giving services to these needs have been increasing and differentiating. In this aspect as being local administration in Turkey, municipalities? services is increasing and differentiating. Being the closest servers to people Municipalities have to protect the benefits of different groups in the society. In this sense, a local administration protecting sexual differences in society will contribute to women to be individual in the society and will serve them to utilize from the services in the maximum level. In the municipal planning, the city will be suitable to live for the women if the sexual differences are considered. Moreover taking part as labor force in the society and recovering the working conditions for women have to be included in the services of the municipalities. In this study, the place and necessity of local administrations in Turkey and the world the policies to the women of the municipalities has been examined. The services of health, education, enjoyment, resting, employment and attendance to the decision mechanism of the municipalities have been included by giving examples from different municipalities. From these services especially and firstly the women employment, in the subject of empowering the economic condition of women has been tried to emphasize. In the employment, the vocational and the ability courses of municipalities have been specified as having an important place. In that aspect, a questionnaire has been applied to the women in the Vocational Courses of İzmit Municipality. According to the results the strong relationship between the education of these courses and employment has been introduced. In the light of literature scanning and research results; it has been come through that the vocational courses of municipalities could be an effective server for the employment policies of municipalities.