Şarap evlerinde yaşanan tüketici deneyimleri üzerine bir araştırma
A study on consumer experiences in wine houses
  1. Tez No: 348965
  2. Yazar: GİZEM KONUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇE YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deneyimsel Pazarlama, Tüketici Deneyimi, Şarap Evi, Sensuswine, Experiential Marketing, Consumer Experience, Wine house, Sensuswine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İnsanlık tarihi geçmişten günümüze kadar farklı aşamalardan geçmiş; tüketici istek, ihtiyaç ve beklentilerinde değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişimlerle birlikte işletmeler, rekabet ortamında öne çıkabilmek için farklı arayışlara yönelmişlerdir. Metalar ve ürünlerden sonra hizmetlerin de giderek birbirine benzemeye başlaması ve kolay taklit edilebilir olmaları işletmeleri deneyim ekonomisi çağına, oradan da deneyimsel pazarlamaya yönlendirmiştir. Tüketici deneyimine odaklanan deneyimsel pazarlama yaklaşımının irdelenebileceği ve elde edilen sonuçların başarılı bir şekilde uygulanabileceği sektörlerin başında hizmet sektörü gelmektedir. Bu araştırmada; hizmet sektöründe faaliyet gösteren Sensuswine şarap evlerinde tüketicilerin yaşadıkları deneyimlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tüketicilere uygulanan anketle, tüketicilerin Sensuswine şarap evlerinde yaşadıkları deneyimler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda; tüketicilerin yaşadıkları deneyimler beş faktör altında toplanmıştır. Bu faktörler yaşam tarzı, duygu, ait olma, atmosfer ve memnuniyet olarak isimlendirilmiştir. Bulgular aynı zamanda şarap evlerinde elde edilen deneyimlerin katılımcıların demografik özelliklerine ve ziyaret sıklıklarına göre farklılaştığını göstermiştir. Sonuç olarak şarap evlerinin deneyimsel pazarlama uygulamaları konusundaki eksiklikleri tespit edilmiş ve bu eksikliklerin düzeltilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human history has passed different stages from past to the present and also changes in consumer requests, needs and expectations have also occurred. Together with these changes enterprises started to search new approaches in order to rise out from the competitive environment. Services also begin to resemble each other like commodities and products. This situation directed the enterprises to the experience economy and then to the experiential marketing. Experiential marketing strategies that focusing on the consumer experiences can be applied to the service sector in an easier and more successful way than other sectors. The purpose of this research is to exhibit consumer experiences in Sensuswine boutiques which operate in the service sector. For this purpose, a survey applied to consumers and tried to exhibit consumer experiences in Sensuswine boutiques. In the direction of results, consumer experiences were collected under the five factors. These factors were entitled lifestyle, feelings, belonging, atmosphere and pleasure. At the same time, results showed that consumer experiences in the wine houses differentiate from consumers' demographic characteristics and frequency of visits. As a result, deficiencies of experiential marketing strategies in wine houses identified and some suggestions developed to improve these deficiencies.