Kurumsal sosyal sorumluluk raporlamasıile finansal performans arasındaki ilişki: Borsa İstanbul'da işlem gören çimento şirketleri üzerine bir araştırma
The relationship between corporate social responsibility reporting and financial performance: A research of cement enterprises' traded on Istanbul Stock Exchange
- Tez No: 348964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BANU BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: kurumsal sosyal sorumluluk, kurumsal sosyal sorumluluk raporlaması, karlılık, corporate social responsibility, corporate social responsibility reporting, financial performance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İnsanların çevreye verdikleri tahribatın etkilerinin daha fazla görülür hale gelmektedir. Bu yüzden de büyük ya da küçük her birimin neslin ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da düşünmeleri gerekliliği ortaya çıkarmıştır. Bu gereklilik işletmelerin çalışanlarına, tedarikçilerine, çevreye, eğitime kısacası ilişkili bulundukları her şeye sorumlu davranmasını da zorunlu hale getirmiştir. Bunun yanı sıra sorumluluk bilincine sahip olmak da yeterli olmamaktadır. Paydaşlar işletmelerin sosyal sorumluluk faaliyetlerinden haber olmak istediğinden bu faaliyetlerin raporlanması da bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmayla, çimento üretimi sırasında ortaya çıkan birçok zararlı emisyonun ortaya çıktığı bilinen çimento şirketlerinin sosyal sorumluluk kapsamında yapmış oldukları faaliyetleri raporlamaları ile işletmelerin -finansal performans ölçütü olarak- kârlılıkları arasında nasıl bir ilişki olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Borsa İstanbul'da işlem gören çimento şirketlerinin mali tablolarından elde edilen finansal oranlar ve faaliyet raporlarından elde edilen kurumsal sosyal sorumluluk faaliyeti verileri arasındaki ilişkiyi tespit edebilmek için korelasyon analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of natural hazards done by people have become more visible and revealed considering the future generations' needs while meeting each unit generations' needs without noticing big or small. This point of view has become important for employees, suppliers to be responsible for everything about environment, education and related issues in terms of sustainability. Therefore, this attitude requires reporting social responsibility activities realized by enterprises. In this study, it is aimed to find out which activities do cement companies do in order to eliminate harmful emission revealing during production of cement, and what is the relationship between reporting these activities in terms and their financial positions. Cement enterprises', traded on Istanbul Stock Exchange, financial ratios derived from their financial statements and corporate social responsibility activity data derived from activity reports obtained in order to identify the relations between these two factors with correlation analysis.