Finansal krizlerde asimetrik bilginin rolü:2002-2012 Türkiye analizi
Role of asymmetric knowledge on financial crisi: 2002-2012 Turkey analysis
  1. Tez No: 349160
  2. Yazar: GÜL OKTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik bilgi, 2009 Krizi, Regresyon analizi, Granger nedensellik testi, Asymmetric information, 2009 Crisis, Regression analyses, Granger Causality test
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Asimetrik bilgi, son yıllarda iktisat literatüründe yaygın olarak kullanılan bir kavramdır. Asimetrik bilgi yaklaşımı finansal krizleri açıklayan modern bir kriz teorisidir. Bu çalışma, ülkemizde 2009 yılında yaşanan krizde asimetrik bilginin önemli bir rol üstlenip üstlenmediğini incelemektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, kriz teorileri ve özellikle de asimetrik bilgi yaklaşımı incelenmiştir. İkinci bölüm 1980?den Küresel Kriz?e Türkiye?de meydana gelen krizleri içerir. Son bölüm ise Türkiye?deki 2009 krizinde asimetrik bilginin etkisini analiz etmektedir. Bu çalışmada asimetrik bilgiyi ölçmede dört farklı değişken kullanılmıştır. Bu değişkenler, faiz oranları, borsa endeksi, banka bilançolarının durumu ve geleceğe yönelik beklentilerdir. Bağımlı değişken ise büyüme oranıdır. Analiz yöntemi olarak çoklu regresyon ve Granger nedensellik testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, 2009 Türkiye Krizi ile faiz oranları, borsa endeksi, banka bilançoları ve beklentiler arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Bir başka deyişle, asimetrik bilgi bu krizde önemli bir role sahip değildir. Kriz için bu sonuç dışarından bulaşmanın önemli bir kanıtıdır.
Özet (Çeviri)
Asymmetric information concept has commonly been used in economics literature recently. Asymmetric information approach is a modern theory explaining financial crises. This study examines whether asymmetric information has an important role on 2009 crisis in Turkey. It is examined the theories of financial crises, especially asymmetric information approach, in the first chapter. The second chapter includes the crises in Turkey from 1980 to the Global Crisis. The last chapter analyses the effects of asymmetric information on 2009 crisis in Turkey. In the thesis, it is used four different variables to measure asymmetric information. These are interest rates, stock exchange index, some indicators about balance sheets of banks, and both consumers and producers expectations towards the future. The dependent variable is growth rate. It is benefited from multiple regression method and Granger Causality test. According to results of the analysis, there is not a significant relationship between interest rates, stock exchange index, balance sheets of banks, expectations and 2009 Turkish Crisis. In other words, asymmetric information has not important role in the crisis. This result for the crisis is a significant evidence of contagion from abroad.