Kütahya basın tarihi (1923-1980)
Kütahya press history (1923-1980)
  1. Tez No: 349161
  2. Yazar: MÜJGAN UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya, yerel gazeteler, matbaa, gazete, Kütahya, local newspapers, printing press, newspaper
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Matbaanın icadı ile birlikte insanların bilgiye ve habere hızlı bir şekilde ulaşmaları mümkün olmuştur. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim tarihimizde de yazılı basın devletin yaşamakta olduğu süreçleri halka aktarmada önemli bir rol üstlenmiştir. Gazeteler gerek Osmanlı Devleti döneminde gerek Kurtuluş Savaşı sürecinde gerekse Cumhuriyet?in ilanından sonra halkın bilgilendirilmesinde önemli bir kitle iletişim aracı olmuştur. Yaptığımız araştırmalar neticesinde gördük ki, tarihin önemli tanıklarından biri olan Kütahya?da yerel gazeteler, Cumhuriyet Döneminde ilke ve inkılâpların halka benimsetilmesinde ve halkın her konuda bilgilendirilmesinde önemli bir yere sahip olmuştur. Özellikle televizyonun yaygınlaşmasına kadarki süreçte gazeteler Kütahya halkının, sorunlarına çözüm aradığı ve gerekli kurumların bu sorunlar karşısında eleştirildiği yerler olmuştur. 1923-1980 yılları arasında incelediğimiz Kütahya Vilayet, Demokrat Kütahya, Demokrat Kütahya?nın Sesi, Türksesi ve Ekspres Gazeteleri siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik vb. alanlarda şehrin gelişiminin önemli tanıkları olmuştur.
Özet (Çeviri)
With the invention of the printing media, people were able to reach the news and knowledge easily. As in all the world countries, in our country printed press also played an important role in narrating the govermental processes to the people. Newspapers are crucial mass-mediaboth in Ottoman Empire period and in the period of National War of Liberation and after the proclamation of Republic of Turkey about informing of the people. We had seen as a result of the studies; in Kütahya, one of the most important witnesses of History, local newspapers had an important position in informing of people and adopting the reforms and revolutions in Republican Period. Especially,until television became widespread, newspapers were the places where people were searching solutions for their problems and necessary institutions were being criticised by the local newspapers. The newspapers Kütahya Vilayet, Demokrat Kütahya, Demokrat Kütahyanın Sesi, Türksesi and Ekspres had been analyzed between 1923-1980 contributed the development of the city in terms of political, social, cultural and economicways.