1845 (H. 1261) tarihli temettü'at defterlerine göre hüdavendigar eyaleti Kütahya sancağı Gediz kazası Kuşu köyü'nün iktisadi ve içtimai durumu
According to the 1845 (H. 1261) books of temettü'at due to hüdavendigar state Kütahya ensign Gediz county Kuşu village's economic and social status
  1. Tez No: 349159
  2. Yazar: TUĞRUL GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Gediz, Gelirler, Kuşu, Kütahya, Reform, Vergiler, Gediz, incoming profits, Kuşu, Kütahya, Reform, Taxes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Tanzimat?ın ilanıyla birlikte Osmanlı vergi sistemi yeni bir döneme girerek herkesten gücü oranında ödeyebilecekleri temettü? vergisi usulü getirilmiştir. Bu vergilerin kaydedildiği defterlere temettü?at defterleri denmiştir. Osmanlı Devleti?nin XIX. yy. sosyal ve ekonomik yaşantısı hakkında önemli verilere sahip temettü?at defterleri günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi?nde bulunmaktadır. Temettü?at defterlerinin tasnif çalışmaları 1988 yılında tamamlanarak araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Bu defterlerin kayıtlarından; vergi alınan topraklar, hayvan, sanat ve meslek gelirleri, kira gelirleri yanında dönemin nüfusu, iktisadi-ticari durumu, arazi yapısı ve zirai üretimi, hayvancılık faaliyetleri, sosyal yapı gibi pek çok konuda veriler elde etmek mümkündür.Yüksek lisans tez çalışması olarak bu defterlerden, Kütahya sancağına tabi Gediz kazasına bağlı Kuşu köyünün transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Söz konusu defterin 77-78-79. sayfaları arşivde yer almadığından çalışmaya dahil edilmemiştir. ML. VRD. TMT. 7933 Kuşu Köyü
Özet (Çeviri)
Ottoman tax system had begun to a new epoch with the declaration of administrive reforms, and ?dividend tax procedure? brought in which had a rule about everyone should pay their taxes by the amount they were capable of. The taxes were registered to notebooks which were called ?temettü?at defteri?.?temettü?at defterleri?, which they have an important data about the 19th century Ottoman Empire social and economic experientials, are nowadays keeping in Prime Ministry Ottoman Archives. ?temettü?at defterleri? `s classification works were completed at 1988 and they were put into service of researchers. It is possible to have the information about taxed lands, animals, art and profession incomes, rents, also population, economic-commercial conditions, terrain and their planting, livestock production and social organism from these recordings.Transcription and assessment of Kuşu village, which was village of Gediz in Kütahya county has been done as a Master?s thesis. İn this `?temettü?at defteri??s 77-78 and 79. pages can not add to research cause of not arrivable. ML. VRD. TMT. 7933 Kuşu Köyü