96 nolu Kütahya Şeriyye Sicili'nin (I. Kısım) transkripsyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evoluation (Part I) of religious registers of Kutahya with number 96
  1. Tez No: 349163
  2. Yazar: FATİH MEHMET KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya, Mahkeme Kayıtları, Hukuki Davalar, Yargı Sistemi, Kütahya, Court Records, Case Legal Cases, Judicial System
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 353
Özet
Şer`iyye sicilleri; mahkeme kayıtlarını ihtivâ eden Osmanlı Tarihi açısından günümüze kadar ulaşmış elimizde bulunan önemli kaynaklardır. Bunlar dönemin dilini, yaşam tarzını, örf ve âdetlerini, yargı sistemini, hukuk anlayışını, kadıların içtihadlarını, ekonomik, sosyal ve siyasî yaşamı irdelemek ve sorgulamak açısından elimizde bulunan çok önemli birinci el tarihi kaynak niteligindedir. Şer?iyye sicillerinin önemli olan diğer bir özelliği de yerel nitelik taşımalarıdır. Nitekim herhangi bir bölgeye ait siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik araştırma yapanlar için ilk başvurulacak kayıtlar arasında Şer`iyye Sicilleri yer almaktadır.Osmanlı Devlet teşkilatı içinde önemli bir yer tutan kadı ve mahkemeler tarafından tutulan bu siciller XV. asrın yarısından baslayarak, XX. asrın ilk çeyregine kadar uzun bir zaman dilimi içinde en azından 472 yıllık Osmanlı Devleti?nin tarihini, iktisadî, siyasî, sosyal ve hukukî hayatını yakından ilgilendirmekte ve kısaca Türk kültür ve tarihinin temel kaynaklarının basında gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Religious registers that comprise judicial records are substantial context from the Ottoman period that we have today. These context have the characteristic of first hand and significant source in order to examine and question language of the era, life style, usage, judicial system, legal ethics, judicial opinions of judges, economic and political life. Other feature of religious registers is have a qualification of being local.Thus religious registers are primary source for there searchers who examine political, social, cultural and economic features of any territory.These registers that had been recorded by judges and cour thoses take an important place in Ottoman state organisation and from the half of the XV. century to the first quarter of the XX. century - at least 472 years- concern closely history of the Ottoman State, economic, political, socialand legal life of Ottoman State and briefly, they are the primary source of theTurkish cultur and history.