Hüseyin Yüce belgeseli hayatı ve eserleri
Documantery Hüseyin Yüce life and works
- Tez No: 349162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MAHMUT AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Hüseyin Yüce, Naif Resim, Naif Ressam, Kütahya, Hüseyin Yüce, Naive Picture, Naive Painter
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, kendine özgü resimler yapan ressam Hüseyin Yüce?nin hayatı, sanatı ve eserleri incelenmiştir. İncelemeye yakın çevresinden başlanmış, kendisiyle görüşme yapılmış ve resimlerinden örnekler alınmıştır. Ayrıca; yazılı kaynaklardan sanatçının kendisi hakkındaki yorumlara ulaşılmış, bunlar bir metin belgesi haline getirilmiştir. Sanatçının kendisi ile yapılan görüşme ve resimlerinden oluşan görsellerle de bir belgesel film hazırlanmıştır. Yapılan bu çalışma ile ressam Hüseyin Yüce?nin, Türk naif resim sanatında önemli bir yeri olduğu, yaptığı eserlerle yerel ve evrensel bir değer kazandığı ve içindeki doğa sevgisinin ona çevreci bir özellik kazandırdığı anlaşılmıştır. Buna göre onun resimlerinde çizgilerin biçimi kavramadığı, tam tersine biçimin içinde ve çevresinde dolaştığı, çizginin hayal dünyasına hizmet edecek şekilde çoğu kez rengin içinde saklı ve renkle bütünleşik olduğu görülmüştür. Türkiye için değer üreten ve kendisi de kültürel bir değer olan sanatçıların tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması yazılı ve görsel belgelendirmelerle mümkün olabileceği, yapılan çalışmanın bu bakımdan önemli olduğu ve başka araştırmacılar tarafından daha da geliştirilebileceği vurgulanmıştır. Bu araştırma sonunda, günümüz yaşayan naif ressamlardan Hüseyin Yüce?yi ve resimlerini, kitle iletişim araçlarının en etkililerinden biri olan belgesel film yoluyla daha geniş kitlelerine tanıtılması amacıyla da sesli görüntüler kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, a unique art photos by artist Hüseyin Yüce, his life and works are examined. Began to examine the inner circle, who were interviewed, and pictures were taken from him. He also comments on written sources about the artist achieved, they are converted into a text document. Interviews and visuals of the paintings made by the artist himself also prepared a video cd. Hüseyin Yüce the painter of this study, is an important place in Turkish naive painting, and his work with the local and the universal value of the property brings an environmentalist understood her love for nature. His paintings conceive a form of lines, in the form and on the contrary, revolves around the line to serve the world of imagination is often stored in the color and the color is integrated. And generating value for Turkey, which is itself a cultural value to future generations of such persons and the recognition of a wide range of written and visual environmentalist would be possible, should be regarded and important work done by other researchers in this regard was emphasized further improved. I'm investigating this thesis, we live in today, Hüseyin Yüce naive painters and paintings, which is one of the most effective means of mass communication through video documentaries, intended to introduce a wider audience.