Aliköy, Vakıf, Köreken (Tavşanlı- Kütahya) köyleri arasında bulunan suların halk sağlığına etkisi
Water effect on public health located among the Aliköy, Vakıf, Köreken (Tavşanlı- Kütahya)
- Tez No: 178842
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT TAHİR NALBANTÇILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su kalitesi, su kirliliği, halk sağlığı, Kütahya, Water guality, water pollution, human health, Kutahya
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Kütahya-Tavşanlı arasındaki Şahin, Aliköy, Ören Köyleri arasındaki bölgede cilt, deri ve akciğer kanseri vakalarının sıkça görülmesi nedeniyle bölgedeki bulunan suların insan sağlığı açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma alanındaki kaynak, yeraltı ve yüzey sularının kalitesi ve kirlilik durumu ortaya konulmuştur. İnceleme alanında yüzeyleyen birimler içerisinde önemli bir yer tutan alüvyon ve Bozyer formasyonu akifer özelliği sunmaktadır. Karaağaç, Çokköy, Emet ve formasyonları ise az geçirimli akifer özelliğindedir. Çalışma alanında 28 adet kaynak, 2 adet yüzey suyu ve 3 adet yeraltısuyu alınmış ve bu örnekler üzerinde kimyasal analizler yapılmıştır. Çalışma alanındaki suların analiz sonuçları Piper, Schoeller, Wilcox ve ABD tuzluluk diyagramlarında su kalitesi bakımından değerlendirilmesi yapılmış olup inceleme alanındaki sular Piper diyagramında 5. ve 6. bölge içerisine düşerken, Schoeller diyagramına göre iki farklı kökene sahip olduğu belirlenmiştir. Wilcox diyagramında ise sular çok iyi ve iyi su alanlarında toplanmıştır. ABD tuzluluk diyagramına göre sular C3-S1 sınıfındadır. İnceleme alanındaki suların elektriksel iletkenlik (EC), Cl, SO4 ve sertlik konsantrasyonlarına ait dağılım haritaları hazırlanmıştır. EC bölgede genelde yakın değerlere sahip iken, sertlik bölgenin kuzey batısına doğru artmaktadır. Ayrıca halk sağlığı bakımından değerlendirilmesi için Al, As, B, Ba, Be, Br, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, S, Sb, Se, Tl ve Zn konsantrasyonlarının alansal dağılımları yapılmış ve bu elementlerin yoğunlaştığı bölgeler tespit edilmiştir. Ag, U, Be, Sn, Sb, Pb, Hg, Cr, Cd, Tl, P, Se, Ba, Mo, Al, Ni, B, Zn, Mn, Fe, F, Cu, K, Cl, Br, Mg, Ca, Na, SO4 ve sertlik konsantrasyon miktarları EPA (2003) standartlarına göre karşılaştırılmıştır. Çoğu numunelerde Al, As ve Sb maksimum kirlilik, Mg ve Pb konsantrasyonlarının ise bazı su örneklerinde kabul edilebilir sınırı geçtiği belirlenmiştir. İçme suyu standartlarına göre sınırları aşan suların yöredeki halkın sağlığı için tehlikeli olacağı belirlenmiştir. Eylül-2006 döneminde alınan su örneklerinin elementsel analizlerini EPA (2003) içilebilir su standartlarına göre incelediğimizde, bütün örnekler As bakımından izin verilebilir değeri geçmekte olup, 1, 2, 3, 7, 8, 11, 15, 18, 23, 24, 25, 26, 27 ve 28 nolu su örneklerinde maksimum izin verilebilir değeri aşmaktadır. 15 nolu su örneğinde Al izin verilebilir değeri geçmektedir. Mg elementi 1, 2 ve 28 nolu numunelerde izin verilebilir değerleri geçmekte iken, Pb 2, 3, 7, 17, 18, 20, 23, 24 ve 26 kuyu noları haricinde izin verilebilir değeri geçmektedir. Sb ise 8, 11, 24, 25 ve 27 nolu su numuneleri analiz sonuçlarında maksimum izin verilebilir değeri geçmektedir. Haziran-2007 ise As değerlerinde bir önceki örnekten farklılık göstermemekte olup, Al için 28 nolu numune maksimum izin verilebilir değeri aşmaktadır. 1, 27, 28, 29, 30, 31 ve 32 nolu örneklerde Mg, 3, 4, 7, 9, 28, 29, 30, 31 ve 32 nolu örneklerde Pb izin verilebilir değeri aşmaktadır. 7, 8 ve 24 nolu örnekler de ise Sb maksimum izin verilebilir değeri geçmektedir. Dolayısıyla inceleme alanındaki sular ana oksit anyon ve katyon analizler ile EC bakımından kullanılabilir nitelikte iken başta As olmak üzere Al, Mg, Br, Sb bakımından halk sağlığını tehdit edmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study made in between Şahin, Aliköy, Ören villages of Kütahya- Tavşanlı is to evaluate water causing skin and lungs cancer events occuring frequently based on human health. The quality and pollition of the spring, ground and surface water in the study area de termined and their pollution situation is exposed. Alluvium and Bozyer formation formed in the study area has aquifer charecteristics. While Karaağaç, Çokköy, Emet formations have less permeable aquifer. 28 number of spring, 2 number of surface and also 3 number of ground water sample are taken and chemical and elemental analysis of these samples are made. According to the analysis of the uraters Piper, Schoeller, Wilcox and USA salinity diagrams are prepared. The waters located in 5 th and 6th area according to the Piper diagram. Lines joining values develop in two different direction according to Schoeller diagram. This shows that they have two different origin. The waters are determined between very good and good water according to the Wilcox diagram. They are in the area of C3-S1 according to the USA salinity diagram. Areal distribution maps are prepared based on EC, Cl, hardness and SO4 concentration. EC is generally the same in the area. However, hardness raise towards the north west of the area. Also, distribution of regional concentration of Al, As, B, Ba, Be, Br, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, S, Sb, Se, Tl and Zn are made for proving the pollution and consequently areal raising are determined. Quantity of Ag, U, Be, Sn, Sb, Pb, Hg, Cr, Cd, Tl, P, Se, Ba, Mo, Al, Ni, B, Zn, Mn, Fe, F, Cu, K, Cl, Br, Mg, Ca, Na, SO4 concentrations and hardness degree are compared according to EPA (2003) standards. It is determined that concentration of Al, As and Sb exceed to maximum acceptable levels in most samples. The Mg and Pb concentrations are exceed to maxsimum concentration level goals in some water samples. When we examine the elemental analysis of water sample taken from september of 2006 year, we can see that all samples exceed to allowable value based on As element and also exceed maximum allowable value of number of 1, 2, 3, 7, 8, 11, 15, 18, 23, 24, 25, 26, 27 and 28 water samples. Al is exceeed to maximum allowable value in the number 1, 2 and 28 sample. On the other hand, elements of Pb is exceed to maximum allowable value except for number of 2, 3, 7, 17, 18, 20, 23, 24 and 26 samples. Sb exceed maximum allowable value in number of 8, 11, 24, 25 and 27 water samples analysis. There is difference from previous sample and maximum allowable value in number of 28 sample for Al in June-2007 term. There is also a maximum allowable value in number of 1, 27, 28, 29, 30, 31, 32 sample for Mg and number of 3, 4, 7, 9, 28, 29, 30, 31, 32 for Pb and also it exceed maximum allowable value in number of 7, 8, 24 for Sb.