Kazak ve Türk televizyonları ana haber bültenleri karşılaştırması: Ulusal bayramlar örneği
Comparing the main news bulletins of Kazakh and Turkish televisions: Samples of national festivals
  1. Tez No: 349181
  2. Yazar: ASSEMGUL ZHUMAGULOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BUDAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Haber, Ulusal Bayram, Televizyon Haberciliği, news, national celebrations, TV broadcasting
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 450
Özet
Kazakistan ve Türkiye ana haber bültenleri: ulusal bayramlar örneği? konulu tezde haber kavramı girişiyle öncelikle haberin ne olduğu üzerinde durulmuş ve bu alandaki görüşlere yer verilmiştir. Belirli bir çerçeveye oturtulan haber kavramının ardından ikinci bölümde Türk ve Kazak televizyonculuğunun tarihsel gelişimi ile birlikte iki ülkenin televizyon yayıncılığını düzenleyen kanunlar ve bu kanunlara göre hareket edilmesini sağlayan televizyon yayıncılığı kurumlarından bahsedilmiştir. Ana haber bültenlerinin içerik analizi yapılmıştır. Ayrı ayrı ele alınan Türk ve Kazak televizyonculuğunda devlet ve özel televizyon kanallarının haber sunum teknikleri de incelenmiştir. Bu incelemeye haber konuları, haber süresi, haber sayısı dâhil edilmiştir. ATV, SHOW TV, KANAL D, TRT ve KAZAKHSTAN, ASTANA, KTK, S TV televizyon kanallarının haber bültenleri yapısal özelliklerine göre ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis entitled ?Main News Bulletins in Kazakhistan and Turkey: National Celebrations Pattern? an explanation of the news concept has been analyzed and views on this subject has been given. After the news concept which is now clearly put in a frame, the historical development of Turkish and Kazak broadcasting along with the laws which regulate the broadcasting of both country and the broadcasting institutes which enables the related laws to be enforced. Content analysis of the main news bulletin has been made. News presentation techniques of private and state televisions in Turkish and Kazak broadcasting have also been analysed. News subjects, duration of the bulletin and number of the news have been included. ATV, SHOW TV, KANAL D, TRT and KAZAKHSTAN, ASTANA, KTK, S TV channels? news bulletins have been discussed in terms of their structural features.