Sermaye yapısının belirleyicileri: Türkiye ve Avrupa enerji sektörü işletmeleri üzerine karşılaştırmalı bir uygulama
Determinants of capital structure: A comparative application on Turkish and European energy sector firms
- Tez No: 349182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İSKENDEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Enerji Sektörü, Oran Analizi, Eşbütünleşme, Panel Veri, Capital Structure, Energy Sector, Ratio Analysis, Cointegration, Panel Data
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma kapsamında, enerji sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde sermaye yapısını etkileyen değişkenlerin neler olduğunun belirlenmesi ve Türkiye enerji sektörü işletmeleri ile Avrupa enerji sektörü işletmeleri arasında sermaye yapısının belirleyicileri konusunda bir farklılık olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ilk önce Türkiye ile Avrupa enerji sektörü işletmeleri 2009 ? 2012 dönemi likidite, finansal yapı, faaliyet ve karlılık oranları açısından karşılaştırılmıştır. Daha sonra çalışmanın amacı doğrultusunda, iki farklı örneklem kullanılarak iki farklı analiz gerçekleştirilmiştir. Türkiye enerji sektörü işletmeleri için, 1996 - 2011 dönemi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sektör bilançolarından yararlanılarak zaman serisi eşbütünleşme analizi yapılmıştır. Avrupa enerji sektörü işletmeleri için ise, 2009 ? 2012 döneminde Avrupa'da faaliyette bulunan 79 adet enerji işletmesi üzerine panel veri analizi uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, Türkiye enerji sektörü işletmelerinde karlılığın artmasının kaldıraç oranını düşürmesi finansal hiyerarşi teorisine uymaktadır. Avrupa enerji sektörü işletmelerinde ise, likiditenin artmasının kaldıraç oranını düşürmesi finansal hiyerarşi teorisi ile açıklanabilirken maddi duran varlıklarda ve özkaynak devir hızındaki artışın kaldıraç oranını arttırması dengeleme teorisi ile açıklanabilmektedir. Türkiye ve Avrupa enerji sektörü işletmelerine yönelik olarak elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında; Türkiye enerji sektörü işletmelerinde özkaynak karlılığı, Avrupa enerji sektörü işletmelerinde ise; varlık yapısı, likidite ve özkaynak devir hızı sermaye yapısına etki eden değişkenler olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye ve Avrupa enerji sektörü işletmelerinde sermaye yapısına etki eden değişkenlerin farklılık gösterdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The scope of this study aims to determine the variables that effect capital structure on energy firms with a comparison of differences between Turkish and European energy sector firms. Firstly; liquidity, capital structure, turnover and profitability ratios of Turkish and European Energy Sector firms are compared for 2009 ? 2012 on annual basis. With respect to the aim of the study two different analysis' are employed for two different samples. With the available data of Turkish Central Bank (TCB) sector balance sheets, cointegration analysis is employed for 1996 ? 2011 period. Besides, a panel data analysis is employed for 79 European energy firms for the period from 2009 to 2012. The result of the analysis shows that financial hierarchy theory is valid on Turkish energy sector firms due to the decrease of debt ratio resulting from an increase on the profitability. However, the increase of liquidity triggers a decrease on debt ratio of European firms which can be explained by financial hierarchy theory. However, the increase of European energy firms turnover ratio on tangible assets and equity results an increase on debt ratio which can be explained by trade-off theory. While return on equity is the basic variable that affects capital structure on Turkish energy sector firms; asset structure, liquidity and equity turnover are the basic variables which effect European Energy sector firms' capital structure. As a result, it can be said that the variables which effect capital structure differ between Turkish and European energy sector firms.