Yapışkan bilgi modeli: Teori ve Türkiye uygulaması
Sticky information model: Theory and application for Turkey
- Tez No: 349195
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BERBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yapışkan Bilgi, Yapışkan Fiyat, Phillips Eğrisi, Sticky Information, Sticky Price, Phillips Curve
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yeni Keynesyen Makroekonomik çerçevede, para politikası analizleri üzerine birçok çalışma, geniş ölçüde yapışkan fiyat modelini kullanmayı tercih etmektedir. Fakat bu fiyat ayarlama modeli, enflasyon ve çıktı dinamikleri açısından olanaksız sonuçlar üretmesi nedeniyle eleştirilmektedir. Bu nedenle Mankiw ve Reis (2001) yapışkan fiyat modeline bir alternatif olarak yapışkan bilgi modelini önermektedirler. Bu çalışma, yapışkan bilgi modelinin teorik altyapısını tanıtmayı ve Türkiye verileri üzerinde ampirik geçerliliğini test etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, ilk olarak yapışkan bilgi modeline dayalı olarak türetilen Yapışkan Bilgili Phillips Eğrisi tahmin edilmiştir. İkinci olarak, Yapışkan Bilgili Phillips Eğrisi, yapışkan fiyat modeline dayalı olarak türetilen Yeni Keynesyen Phillips Eğrisi ile ampirik olarak karşılaştırılmıştır. Yapışkan bilgi modelinin tahmini, cari dönem değişkenlerin geçmiş dönem bilgi setine dayalı beklentileri üzerine veri gerektirmektedir. Bu veri seti, VAR tahmin yöntemi kullanılarak sağlanmıştır ve model tahminlerinde GMM kullanılmıştır. Yapışkan fiyat ve yapışkan bilgi modellerinin ampirik performanslarının karşılaştırılması, non-nested Davidson-Mackinnon J Test kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ampirik çalışmadan elde edilen birincil sonuçlar şöyledir: i) Tahmin döneminde, yapışkan bilgi modeli Türkiye için geçerlidir ve model tarafından tanımlanan temsili karar birimi, yaklaşık yılda bir kere bilgi güncellemesi sağlamaktadır. ii) Yapışkan Bilgili Phillips Eğrisi veri ile tutarlı olmasına rağmen, Yeni Keynesyen Phillips Eğrisi ile karşılaştırıldığında düşük bir enflasyon tahmin yeteneğine sahiptir. iii) Yapışkan bilgi modeli güçlü bir teorik altyapıya sahiptir. Bu nedenle, daha geniş bir tahmin dönemi ve kapsamlı beklenti anketleri kullanıldığında Yapışkan Bilgili Phillips Eğrisi lehine kanıtlar elde edilebilir. Fakat, bu haliyle yapışkan bilgi modeli, Yeni Keynesyen Phillips Eğrisinin teorik bir tamamlayıcısı konumundadır.
Özet (Çeviri)
In a New Keynesian Macroeconomic framework, many studies on monetary policy analyses extensively prefer to use sticky price model. This price setting model, however, has been critized as it has produced implausible results regarding inflation and output dynamics. That is why Mankiw and Reis (2001) propose the sticky information model as an alternative to the sticky price model. This study aims to present the theoretical foundation of the Sticky Information Model and to examine the empirical validity of the model on Turkey's data. For these purposes, firstly, Sticky Information Phillips Curve that is derived from the sticky information model has been estimated. Secondy, Sticky Information Phillips Curve has been compared with New Keynesian Phillips Curve that is derived from Sticky Price Model. Estimation of Sticky Information Phillips Curve requires data on expectations based on earlier period information sets of current period variables. This data set is provided by using VAR forecast method and GMM has been used to estimate models. The comparison of the empirical performance of the sticky price to sticky information models has been performed by using the nonnested Davidson-Mackinnon J Test. The primary results obtained from the empirical study are as follows: i) In the forecast period, the sticky information model is valid for Turkey and a representative agent described by the model provides information update approximately once a year. ii) Altough the Sticky Information Phillips Curve is consistent with the data, in comparison to the New Keynesian Phillips Curve, it has an inferior ability to predict inflation. iii) Sticky information model has a strong theoretical background. Therefore, evidence in favor of the model can be achieved by using a wider range of forecast period and comprehensive expectations survey. But the sticky information model in this state, is a theoretical complement to the New Keynesian Phillips Curve.