Bir din felsefesi problemi olarak İbn Arabî'de ahlak
Ibn Arabi sunderstanding ethics
  1. Tez No: 349220
  2. Yazar: OSMAN KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M.KAZIM ARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Dindarlık, Cömertlik, Ciddi düşünen, utanç
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
İnsanoğlunun toplum halinde yaşamaya başladığı günden beri en çok tartışılan konulardan biri ahlaktır. Ve yine en çok tartıştığı konulardan biri dinin ahlakla olan ilişkisi olmuştur. Bazı filozoflara ve düşünürlere göre din ahlaktan etkilenmiştir. Diğer bir kısmına göre ise ahlak dinden etkilenmiştir.İslam dünyasında düşünceleriyle öne çıkan ve kendisinden sonraki kuşakları etkileyen şahıslardan biride İbn Arabî?dir. Bu çalışmamızda İbn Arabî?nin ahlak konusundaki düşünceleri ele alındı.Birinci bölümde İbn Arabî?nin bilim anlayışı düşünce dünyası ve onun insanı kâmil anlayışı, ulûhiyet anlayışı ve vahdeti vücut konusu ele alındı İkinci bölümde onunu ahlak anlayışı din ahlak ilişkisi ve tartışılan ahlak problemleri ve onun penceresinden güzel ahlak çirkin ahlak özellikleri eler alındı.
Özet (Çeviri)
One of the most debatable subject of the humankind is morals(ethics).Since the day. When people started to live in comunity, they have paid attention to their relationship. There have been a lot of debates about the connection between ethics and religion. Acording to some philosophers and thinkers, it is a religion affected system, to the other, it is not a religion affected system. İn İslam world many thinkers who expressed their opinions these thinkers is known as İbn ARABÎ Who affected his age and the following appeared, One of ages, is studied for his thoughts about the ethics İn the first studying chapter, İbn Arabi?s scientific, world of thougt; in the context of understanding merit, anhonorable man and his perspective of godhead and finally his understanding of unity of existence have been discussed İn the second chapter, his understanding of morals, the relation between religion and morals, grounding of morals and problems of morals have been discussed KEY WORDS: Ethics, Majestichuman, Piety, Generous, Pithyword, Docile, Serious-minded, shame