Çalışma kavramının anlam oluşumu ve gelişimi
The formation and development of the concept of work meaning
  1. Tez No: 349271
  2. Yazar: SEVAL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: çalışma, çalışma ve toplum, çalışma ilişkileri
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışma kavramının ele alınışı yere, zamana ve kültüre göre değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada çalışma kavramını tam anlamıyla ve bağlı olduğu faktörlere dayanarak açıklamak esas alınmıştır. Çalışma ve iş kavramları arasındaki farklılıklar açıklanmış, iki kavramın en önemli nüanslarına değinilmiştir. Ayrıca çalışma kavramının toplumlar içerisindeki yeri aşamalarla anlatılması amaçlanmıştır.Çalışma kavramının diğebilim dalları içerisindeki yeri ve anlamına değinilmiş ve ünlü sosyologların bu kavram üzerine görüşlerine yer verilmiştir. Artık zaman çizgisi üzerinde insanlığın hayatında, merkeze oturan çalışma kavramının bir hak olarak da var olmasının kaçınılmazlığı üzerine de görüşler belirtilmiştir. Kavram çalışma ilişkileri olarak bir dalın da ev sahibi olmuş ve ileri teknolojinin etkisinde ilerlemiştir. Bu ilerleme çalışma kavramının, bilgi ve becerilerin etkileşiminin uyumu sonucunu yaratmıştır. Bu çalışmada insanların şuan yaptıkları faaliyetin anlamının ne kadar önemli olduğunu düşünmelerinin üzerine yoğunlaşılmış ve bu faaliyetin nasıl var olup, zaman içerisinde anlamının yüklendiği sorumlulukların insanlar üzerindeki etkileri ve değişimleri anlatılmıştır. Çoğumuz toplum içerisinde oluşan bu katmanlaşmanın çoğunlukla üretim araçlarını ellerinde bulunduranların sahip olduğu zenginlik ya da tam tersi fakirlikle eşleştirirken aslında altında yatan diğer etkileri hiç düşünmemişizdir. Kullanılan kaynaklar toplum ve ekonomik gelişme üzerine olmuştur. Çalışma ekonomisine giriş bu çalışmanın temel kaynağı olmuştur. Konunun anlamının derinine inilmiş değişik bilim dallarından değerlendirmeler alınarak sentezler yapılmıştır. Kişisel düşünceler genel düşüncelerle sentezlenerek desteklenmiş ve tez içerisinde anlamlı bir bütün oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Handling the work of the concept of location, time, and varies according to culture. Working on this project based on the concept fully explain the factors that are based on and connected. The differences between Labour and business concepts are described, the two concepts are mentioned the most important nuances. In addition, the concept and how to work as an inevitable way to describe a periodic stages, aimed to place in the communities.Study concept and meaning of place in other branches of science are mentioned. Opinions have been given the same time, famous sociologists on this concept. Now, on the time line of human life, as a right to the center of the concept of sitting there working on the inevitability of being mentioned in the specs.The concept has been host to a branch in working relationships and the concept of advanced technology knowledge and skills to work together with the contribution of the interaction of the created harmony. In this working, how important is the meaning of the activity of people they think they now focused on how this activity is present and, when installed within the meaning of the changes in responsibilities and described their effects on humans. Most of us in society, they embody in their hands the instruments of production owned composed mostly of this stratification of wealth, or other influences that underlie the fact that the opposite of poverty, we have not pairing. Heavily used books in introductory sociology, sociology of work sources. Also used economic development. Descended deeper into the meaning of the thread on the syntheses of different branches of science assessments were made Personal thoughts and general ideas in the thesis supported by synthesizing all created significant. Key words; the work, the business, working and communite, working relationships.