Testing the relationship between cultural elements and economic development
Kültürel öğeler ve ekonomik kalkınma arasındaki ilişkinin testi
  1. Tez No: 349295
  2. Yazar: ELİF DAVUTOĞLU AKBULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ALTINOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Kültür, Ekonomik Kalkınma, Din, Development, Culture, Economic Development, Religion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Söz konusu araştırma kültür ve kalkınma arasındaki ilişkiye, eğer varsa, eleştirel bir yaklaşım sunmaktadır. Araştırmanın amacının hem kalkınmanın hem de kültürün belirli tanımlarını derinlemesine incelemek olmadığı vurgulanmalıdır. Diğer taraftan, her iki temel olgunun farklı anlamlarının bir özeti ve kültür bakımından kalkınma ve az gelişmişliğin nedenlerini açıklayan teorik yaklaşımlara yer verilecektir. Ayrıca ekonomi açısından kültür ve kalkınma arasında bir ilişki olup olmadığı sorusu ortaya koyulacaktır. Araştırmada ele alınan soruları cevaplayabilmek için, Large-N araştırma uygulanacaktır. Araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. İlkinde, Dünya Değerler Araştırmasına katılan 79 ülkenin en son yıllara ait verileri 2000?li yıllara ait kültürel ve kalkınma değişkenleri incelenecektir. Diğerinde ise, din ve kalkınma üzerine genel kabul görmüş teorilerinde ışığında dinin tek başına kalkınmayı etkileyip etkilemediği test edilecektir.
Özet (Çeviri)
This research offers critical point of views on the relationship, if there is any, between culture and development. It should be emphasized that the research is not intended to examine certain definitions of both development and culture deeply. However, a brief summary of different meanings of two fundamental phenomena and the theoretical perspectives intended to explain the reason(s) of development or underdevelopment with regard to culture are provided. Moreover, the question whether there is a connection between culture and development is set forth in terms of economy. In order to answer questions addressed in the research, a Large-N study is applied. Moreover, the research consists two phases. In the former, cultural and development variables for the latest data of 79 countries which participated World Value Survey are analysed. In the latter, whether religion independently has an impact on development will be observed in order to test widely accepted theories of culture and religion.