Türkiye'de kadın yöneticilerin iş tecrübeleri
The work experiences of female managers in Turkey
  1. Tez No: 349296
  2. Yazar: ELİF KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumda kadın, iş hayatında kadın, kadın yöneticiler, Women in the society, women in the labour force, woman managers
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez, Türkiye'de kadının iş hayatındaki konumu ve bunu etkileyen faktörlere dair genel bir bakış açısı edindirdikten sonra yönetici koltuğundaki bayanların durumunu incelemek için hazırlanmıştır. Gerçek hayatttan örnekler kullanılarak konuyu daha anlaşılabilir kılmak için 10 bayan yöneticiyle yapılan birebir görüşmeler literatürdeki çalışmaların ışığında belli başlıklar altında incelenmiştir. Bu pozisyona gelmelerinde etkili olan faktörler, Türkiye'de yönetici bir bayan olmanın getirdikleri ve götürdükleri, aile-iş ilişkilerine etkisi ve iş yerinde cinsiyetlerinden dolayı karşılaştıkları durumlar ele alınmıştır.Tezin sonunda Türkiye'deki yönetici kadınların yaşadığı tecrübelere ilişkin bir profil çıkarılmıştır ve anlaşılmıştır ki özellikle ataerkil toplumun kadına yüklediği çoklu roller sonucunda, Türkiye'de bir kadının yöneticilik pozisyonuna ulaşabilmesi oldukça zordur. Bu roller arasına sıkışmış kadın, başarıya giden yolda ilerlemekte zorlanmaktadır. Fakat, bu bir bayanın yönetici pozisyonuna ulaşmasının imkansız olduğu anlamına gelmez. Üst düzey pozisyonlara gelebilmek için gerekli özelliklere sahip bayanlar zor da olsa yönetici koltuğunda oturmayı başarabilirler.
Özet (Çeviri)
This thesis is prepared with the aim of analyzing the status of women managers based on a general understanding of the place of women in Turkish labour force and the factors that influence it. The detailed interviews done with 10 female managers are examined under the light of the studies in the literature in order to clarify the topic by the help of examples from the real life. The factors that are effective in their present status, the advantages and disadvantages of being a female manager in Turkey, the effect of it on work-family relations, and the events that they face because of being a female are handled.A profile of the experiences of woman managers in Turkey is drawn at the end of the thesis. It is understood that being a woman manager in Turkey is really hard especially because of the multiple roles that are attained women by the patriarchial society. Women trapped by these traditional rules have hard time in climbing up the ladder to success in the business world but this doesn?t mean that it is impossible for them to become managers. Although it is hard, it is possible for a woman to hold a managerial position if she embodies the necessary qualities and passion to achieve this.