Türk dondurulmuş meyve ve sebze endüstrisinin teknolojik düzeyi üzerine araştırmalar
A Survey on the technological level of Turkish frozen fruits and vegetables industry
  1. Tez No: 34933
  2. Yazar: A.SADİ ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR CEMEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frozen Storage, Fruits and Vegetables, Freezing Capasity, Individual Quick Freezing, Freezing Equipment
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
X ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRK DONDURULMUŞ MEYVE-SEBZE ENDÜSTRİSİNİN TEKNOLOJİK DÜZEYİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR A. Sadi ULUSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Bilimi ve Teknolojisi Danışman : Prof. Dr. Bekir CEMERO?LU 1994, Sayfa: Jüri : Prof.Dr.Bekir CEMERO?LU Prof. Dr. Aziz EKSİ Prof.Dr. Hasan FENERCİO?LU Bu çalışmada ülkemizde faaliyet gösteren dondurulmuş meyve-sebze işleyen işletmelerin tamamı tarama kapsamına alınarak, işletmelerin kuruluş yeri seçimi, hammadde temini, işleme sezonu ve süresi, uyguladıkları ön işlemler, dondurma yöntemi ve teknolojisi, ön işlem ve dondurma ekipmanlarının nitelik ve kapasiteleri, donmuş muhafaza odalarının hacimleri, kullanılan ambalaj materyali, taşıma, pazarlama, istihdam edilen teknik personel ve bilgi düzeylerinin tespiti amaçlanmıştır. Araştırma sonucuna göre işletmelerin büyük bir çoğunluğunun hammadde üretim merkezlerine yakın kurulmuş olduğu, hammadde üretimindeki artışın işletme sayısındaki artışın gerisinde kaldığı, uygulanan üretim teknolojisinin gelişmiş ülkelerdeki düzeyde olduğu saptanmıştır.Ayrıca teknik personel açısından bazı sorunlar olduğu özellikle soğutma teknisyeni yetiştiren okulların açılmasının sektörün önemli bir ihtiyacını karşılamada yararlı olacağı sonucuna varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Donmuş Muhafaza, Meyve-Sebze, Dondurma Kapasitesi, Bireysel Hızlı Dondurma, Ekipman
Özet (Çeviri)
X X ABSTRACT Master Thesis A SURVEY ON THE TECHNOLOGICAL LEVEL OF TURKISH FROZEN FRUITS AND VEGETABLES INDUSTRY A. Sadi ULUSOY Ankara University Graduate school of Natural and Applied Sciences Department of Food Science and Technology Supervisor : Prof.Dr.Bekir CEMERO?LU 1994, page: Jury : Prof.Dr.Bekir CEMERO?LU Prof. Dr. Aziz EKŞİ Prof.Dr.Hasan FENERCİO?LU In this study all of the frozen fruits and vegetables plants of Turkey were surveyed in terms of their place of establishment, procurement of raw materials, processing season and period, pre-treatments, freezing method and technology, the brands and capasities of pre-treatment and freezing equipment, the capasities of frozen stores and shocking tunnels, packaging materials, the number of technical personnel and their professional skills. According to the results of the study it was observed that the increase in the production of raw materials was lower than the increase in the number of the freezing plants, selection of place was rational, technology adapted was modern and developed enough, but the need for a technical school for training the freezing technicians was urgent.