Türkiye'de 2008 mali krizinde uygulanan parasal ve mali politikalar
Monetary and fiscal policies applied in the 2008 financial crisis in Turkey
- Tez No: 349372
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Global Kriz, Mali Politika, Parasal Politika
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ekonomik krizler insanlık tarihini etkileyen ve süreç içerisinde yeniden ortaya çıkan olgulardır. Ekonomik sistemdeki olumsuzlukları anlamak ve sosyal yaşantıda ekonominin etki alanını görebilmek, alınan kararlar sonrası yapılan yanlış ekonomik tercihleri tahlil edebilmek açısından ekonomik krizler önemli bulgular ve deliller sunmaktadır. Kapitalist sistemle yönetilen ülkelerde belli aralıklarla ekonomide krizler ortaya çıkmaktadır. Krizlerin etkileri ülkelerin ekonomik ve toplumsal yapılarına göre farklıklılar gösterir. Krizler, genel olarak makro ve mikro değişkenleri önemli ölçüde etkilemektedir. Bu değişkenleri etkileyen ve ülkeler arasında farklılıklar gösteren ekonomik istikrarsızlıklar, genel olarak mali dengelerin bozulması, döviz sıkıntısı, ekonomik durgunluk, yüksek enflasyon, işsizlik, vb. şekillerde ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan değişik ekonomik istikrasızlık durumları için farklı istikrar programları uygulamak gerekmektedir. Ülkelerin gündeminden düşmeyen krizler ekonomik ve toplumsal yapıyı etkilemekte, bu nedenle birçok sorunlar ortaya çıkmaktadır.Bu çalışmada 2008 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde başlayan daha sonra başta İngiltere, Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde hissedilen mali krizin yapısı üzerinde durulmuştur. Dünya genelinde yayılma sürecine giren ve Türkiye ekonomisinde de kendisini hissettirmeye başlayan ekonomik ve toplumsal yapıda etki alanını genişleten mali krizin, Türkiye açısından yansımaları incelenmiştir. Kriz sürecinde Türkiye?nin içinde bulunduğu durum değerlendirilmiş, krizi önlemede Türkiye?de uygulanan parasal ve mali politikalar ortaya konularak kriz sürecinde Türkiye?de uygulanan parasal ve mali politikaların başarı değerlendirmesi ve uygulanabilirliği konusunda değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic crises are phenomena which affect the human history and reappear in the process. The economic crisis offers important findings and proofs for understanding negativenesses in economic system, seeing impact area of economy in social life, and analyzing decisions made after wrong economic choices.Economic crises occur periodically in countries ruled by capitalist system. The effects of crisis varies according to economic and social structures of countries. Generally, crises affect macro and micro variables significantly. Economic instabilities which affect these variables and differ across countries occur as, generally disruption of fiscal balances, foreign exchange shortages, economic recession, high inflation, unemployment, and so on. Different stabilization programs should be implemented for different economic instability situations when they occurred. Crises affect economic and social structure that do not fall down from agenda of countries, therefore many problems arise.This study focuses on the structure of the financial crisis, which began in 2008 in United States of America, then felt in European countries, primarily in United Kingdom and France. Reflections of financial crisis for Turkey investigated which extended impact area in economic and social structure, entered a spreading period across the world and began to felt in Turkey's economy. Condition of Turkey assessed during the crisis period, evaluations were included about success assessment and applicability of monetary and fiscal policies implemented in Turkey during the crisis, by putting forth monetary and fiscal policies that implemented to prevent crisis in Turkey. Key Words (Economic Crisis, Global Crisis, Fiscal Policy, Monetary Policy)