Avrupa Birliği'nin istihdam politikası ve Türkiye'nin uyumu
Employment policy of the European Union and copliance of Turkey
- Tez No: 349371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜROL ÖZCÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Đstihdam Politikası, Avrupa Đstihdam Stratejisi, Türkiye Đstihdam Politikası, Türkiye'nin Avrupa Đstihdam Stratejisine Uyumu, European Union, Employment Policy, Europe Employment Strategy, Turkish Employment Strategy, Compliance of Turkey with the Employment Strategy of Europe
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışmasında, Avrupa Birliği?nin hem rekabet gücünü artırabilme hem de gelişmiş sosyal değerlerine bağlı kalabilme adına istihdam politikalarında yaptığı reform niteliğindeki anlayış değişikliği irdelenmekte ve bu bağlamda tam üyeliğe aday ve bu amaçla müzakereleri sürdüren Gümrük Birliği?ne (GB) girmiş bir ülke olarak AB istihdam politikasına uyum konusu değerlendirilmektedir. Bu anlayış değişikliği bağlamında 1997 Avrupa İstihdam Stratejisi ve 2000 Lizbon Zirvesi önemli bir süreç başlatılmıştır. On yıl içerisinde ?Avrupa?nın dünyanın en rekabetçi ve dinamik bilgi ekonomisi haline getirilmesi, istikrarlı ekonomik büyümenin sağlanması ve daha çok iş yaratılarak potansiyel tam istihdam hedefine ulaşılması? hedeflenmiştir.. Bunun yanında zirve ile işgücü piyasalarında esneklik ihtiyacına vurgu yapılarak, değişen dünya koşullarına uyum sağlanması açısından işgücü piyasalarında ?iş güvencesi? sağlanmış bir ?esneklik sağlayabilme? çabası içerisine girilmiştir. Yeni hazırlanan Türkiye Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı 2012 adlı belgede, Türkiye?nin AİS hedeflerine uygun bir istihdam stratejisi uygulaması gerekliliği belirgin bir biçimde ortaya konulmuştur. 2012-2023 dönemi arasına odaklanan Strateji Belgesi dört ana hedef gözetmektedir. Bunlar: (1) İşsizlik oranının 2023 itibariyle %5 düzeyine indirilmesi; (2) istihdam oranının yüzde 50?ye yükseltilmesi; (3) tarım dışı istihdamın büyüme esnekliğinin 0.52 düzeyinden 0.62?ye yükseltilmesi ve (4) tarım dışı sektörlerde %29,1 düzeyinde olan kayıt dışı istihdam oranının, 2023 yılında %15?in altına indirilmesidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the change in understanding in the advanced employment policies in the nature of reform in order that the European Union to stick the social values and increase the competitive advantage has been studied and to this end the compliance of the country in negotiations being a candidate country for full membership and already joined with the Customs Union (CU), with the EU employment policy is evaluated. In the sense of this understanding change, 1997 Europe Employment Strategy and 2000 Lisbon Summit has started an important process. ?it is aimed at making Europe as the most competitive and dynamic information economy, insuring stable economic growth, and attaining potential full employment target by forming more jobs? within a decade Besides, in the Summit the need for elasticity in the labor markets were emphasized to insure ?job safety? in the labor markets in terms of insuring compliance with the changing world conditions and an attempt ?to insure elasticity? was initiated. The document with the title ?Turkish National Employment Strategy Draft 2012? issued newly has revealed the necessity to apply an appropriate employment strategy evidently pursuant to the AİS targets of Turkey. Strategy Document focused on the period 2012-2023 pursues four main targets. These are: (1) to reduce unemployment level to 5 percent as of 2023; (2) to increase employment level to 50 percent; (3) to increase the growth elasticity of non-agricultural employment from 0.52 to 0.62, and (4) to reduce informal (non-agricultural) employment ratio from the current level of 29.1 percent to less than 15 percent in 2023.