2008 küresel ekonomik krizin Türkiye'de ihracata dayalı sektörlere olan etkileri
The impacts of 2008 global economic crisis cn Turkey's exporter sectors
  1. Tez No: 349373
  2. Yazar: İSMAİL ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEVAL MUTLU ÇAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Finansal Kriz, 2008 Küresel Ekonomik Krizi, İhracata Dayalı Sektörler, Türkiye, ABD, Economic Crisis, Financial Crisis, 2008 Global Economic Crisis, Exporter Sectors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ekonomik kriz ve finansal kriz birbirinden farklı kavramlardır. Finansal krizlerin sebebi finansal enstrümanlara dayanırken ekonomik krizler, finansal krizleri ve reel sektör krizlerini de kapsayarak, ekonomik sistemin tamamında meydana gelen bir bozulmayı ihtiva etmektedir. Küreselleşme ile birlikte sermayenin deniz aşırı yolculuğunun kolaylaşması, sermaye sahiplerinin aşırı kar amacı gütmesi, finansal piyasalarda işlem gören türev ürünlerine olan ilginin artması ve bu sektörde oluşan balonlar, 2008 krizine ortam hazırlamıştır.2008 krizi, özü itibari ile ekonomik bir krizdir. Önce finansal piyasalarda baş gösteren kriz, reel sektöre, üretime, istihdama ve fiyatlara yansımış, ülkelerin ekonomik büyüme oranlarını küçültmüştür.Çalışmanın amacı, 2008 küresel ekonomik krizinin Türkiye'deki ihracata dayalı sektörlere olan etkilerini tespit etmektedir. Bu bağlamda tüm dünyaca kabul edilen HS Kod (uyumlaştırılmış mal sitemi) sınıflamasına tabi olan 99 fasıldan, Türkiye ihracatının en yüksek payına sahip 10 fasıl seçilerek incelemeye tabi tutulmuştur. Seçilen fasıllar, Türkiye ihracatının yüzde 60'ını oluşturmaktadır. Çalışmada fasılların 2007 ? 2011 yılları arasındaki ihracat toplamları, en çok hangi ülkelere ihracat yapıldığı açıklanmış ve sektördeki en yüksek paya sahip ülkeler ile bu ülkelerin hangi ülkelere ihracat yaptıkları belirtilmiştir.Çalışmanın sonucunda Türkiye ve Türkiye'de ihracata dayalı sektörlerin 2008 küresel ekonomik krizden etkilendiği saptanmıştır. Buna karşın, uygulanan doğru stratejiler çerçevesinde 2010 yılından itibaren, Türkiye ve ihracata dayalı sektörler krizin etkilerini yok etmeye başlamış, 2011 yılı itibari ile de birçok fasılda kriz öncesi dönemin üzerine çıkıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a difference between the concept of economical and financial crises. Whereas the financial crisis depends on financial instruments, an economical crisis includes financial crises and real sector crises and also a corruption which occurs at all economic system. The crossing of capital stock becoming easier by globalization, excess commercialism of capital owners, the higher interest to derived products which are traded at financial markets and balloons in this market cause 2008 crisis.2008 crisis intrinsically is an economic crisis. At first, crisis rose at financial markets, and after, it passed through to real sector production, employing and prices, and minimized the rate of economic growing of countries.The aim of the study is to state that the impacts of 2008 global economic crisis on exporter sectors in Turkey. In this context, 10 chapters, having the highest share at export of Turkey, was selected and analyzed from 99 chapters depending on classification of harmonized system which is accepted from the entire world. The selected chapters are 60% of export of Turkey. Total export numbers of these chapters between 2007- 2011, Turkey does maximum exportation to which countries and countries which have the highest share on the market and also these countries export to which countries were explained in the study.In the end of the study, it is stated that Turkey and the markets which depend on exportation in Turkey were affected from 2008 global economic crisis. Conversely, due to applied correct strategies, Turkey and exporter sectors have begun to deprive of effect of the crisis beginning from 2010. It is revealed that the situation has become better than the situation before the crisis at many of chapters as of 2011.