Veraset ve İntikal Vergisi ve Türk Vergi Sistemi içerisindeki yeri
Inheritance and Gift Tax and in the constitution of Turkish Tax System
  1. Tez No: 349390
  2. Yazar: HAVVA ŞAFAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Vergi Sistemi, Dolaysız Vergiler, Servet Vergileri, Veraset ve İntikal Vergisi, Turkish Tax System, Direct Taxes, Property Taxes, Inheritance and Gift Tax
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Veraset ve intikal vergisi, servet vergileri içinde yer alan ve servet transferi üzerinden alınan bir vergidir. Ülkemizde, toplam vergi gelirleri içinde çok düşük bir paya sahip olan veraset ve intikal vergisi, toplumsal işleve sahip bir vergidir. Bu özelliği nedeniyle, verginin mali işlevi daha geri planda kalmaktadır.Veraset ve intikal vergisi, ülkemizde ilk defa 1926 yılında 797 sayılı kanun ile uygulanmıştır. Bu tarihten sonra değişiklikler yapılmıştır. Ancak en köklü değişiklik, 1959 yılında 7338 sayılı kanun ile gerçekleşmiştir. Günümüze değin çeşitli değişiklikler yapılmasına rağmen, esaslı bir değişiklik söz konusu olmamıştırMali güç ilkesi gereğince veraset ve intikal vergisi, alınması gerekli bir vergidir. Çünkü mali gücün göstergeleri arasında gelir ve harcamanın yanında servet de yer almaktadır. Bu ilkenin varlığı, Anayasa' nın 2. maddesinde yer alan“sosyal devlet”kavramının yanı sıra, 73. maddede yer alan“ödeme gücüne göre vergilendirme”tabirinde de kendini göstermektedirÇalışmada veraset ve intikal vergisinin Türk Vergi Sistemi' ndeki yerine yer verilecektir. Bu bağlamda ilk bölümde, geçmişten günümüze veraset ve intikal vergisinin gelişimine ve aynı zamanda, verginin teorik alt yapısını oluşturan kavramsal açıklamalara yer verilecektir. İkinci bölümde ise, çeşitli ülkelerin genel olarak vergi yapısına ve veraset ve intikal vergisi uygulamalarına değinilecektir. Üçüncü bölümde ise, Türk mevzuatında veraset ve intikal vergisi incelenerek çeşitli ülkeler ile kıyaslama yapılacaktır. Bu kıyaslama ile, yaşanan sorunların daha iyi anlaşılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Inheritance and transfer tax that involves in property taxes and takes over wealth transfer is a tax. Inheritance and transfer tax that has very a low ration in the total tax reveneus in Turkey, is a tax that has social function. Because of this feature, tax' s fiscal function is background.Inheritance and transfer tax was implemented for the first time in years of 1926 with the low no797 in Turkey. It was made changes whereafter this year. But the most fundamental change occured in years of 1959 with the low no 7338. Despite various changes have made until today, a radical change didn' t a matter of it.As required principal of financial power, ınheritance and transfer tax that must take a tax. Because demonstrations of financial power are income, expense and wealth. Existence of this principal reveals itself in“social state”concept that is ranked at the 2nd item of the constitution. In addition this principle reveals itself in“according to taxation of ability to pay”concept that is ranked at the 73rd item of the constitution. At this thesis is going to ranked to place of in Turkish Tax System of ınheritance and transfer tax. Concordantly, in the first chapter of the study is going to ranked progress of ınheritance and transfer tax from past the present and in addition to notional explanations that is made theoratic basis of tax. In the second chapter is going to mentioned to general tax structures and ınheritance and transfer tax practices of various countries. In the third chapter is going to examined ınheritance and transfer tax in Turkish law and is going to compared with various countries. With this compare is aimed understandable of the problem encountered.