Türkiye ekonomisinde işsizliğin gelişimi, genç işsizlik sorunu ve çözüm önerileri
The development of unemployment in Turkish economy, the youth unemployment problem and recommendations for solution
- Tez No: 349391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşsizlik, İşgücü, Genç işsizliği, Employment, Unemployment, Labor force, The youth unemployment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
1970'li yıllarda dünyada petrol şoklarının yaşanması nedeniyle stagflasyon olgusu meydana gelmişti. Bu durumda üretim kısılmakta, tüketim azalmakta, enflasyonun yanında işsizlik de artmaktadır. Bu dönemde işsizlik, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en üst seviyeye ulaşmıştı. Önceleri sadece az gelişmiş ülkelerde yoğun olan işsizlik sorunu, 1980'lerde yaşanan küreselleşme olgusunun etkisiyle bütün dünya ülkelerinde etkisini göstermiş oldu. İşsizlik, günümüzde gençler arasında da yaygınlaşan ve çözüm üretilmesi gereken önemli bir sorundur. Genç işsizliği yalnızca Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin değil, gelişmiş AB üyesi ülkelerin veya pek çok gelişmiş dünya ülkesinin de en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Yapılan araştırmalarda genç işsizlik oranları dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de genel işsizlik oranlarından oldukça fazladır. Genel işsizlik, küresel bir sorun olarak görüldüğü gibi, genç işsizliği de küresel bir sorun olarak ele alınmalıdır. Genç işsizliğine etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ekonomik istikrar, büyüme, vasıf uyuşmazlığı, ilk iş arayanların iş bulma süresinin uzunluğu ve eğitim düzeyidir. Çalışmada istihdam, işsizlik tanımları ve teorileri ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir. Türkiye'de istihdamın çeşitli alanlarda dağılımından bahsedilmektedir ve, işsizliğin gelişim süreci ele alınmaktadır. Ayrıca genç işsizliğinin tanımı, nedenleri ve sonucu açıklanmaktadır. Son olarak da dünyada ve Türkiye'de yapılan çalışmalar incelendikten sonra, Türkiye'de genç işsizliği oranı ile büyüme, eğitim ve enflasyon oranı arasındaki ilişki ekonometrik analizler aracılığıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Stagflation occurred in 1970s due to petrol shocks on the world. In the case of stagflation production is decreased, consumption reduces and both inflation and rate of unemployment increase. Rate of unemployment during this period elevated to the highest point since the World War II. Previously being more intense in the less developed countries, the issue of unemployment exerted its impacts on all countries of the world due to concept of globalization. Unemployment is an important problem which is being more common among the young people and requiring efforts to solve it. Unemployment among the young people has become one of the most important problems not only developing countries such as Turkey but also developed countries of the European Union and other developed countries all around the world. Based on the research performed so far, unemployment rate among the young people is much higher than the overall unemployment rate in Turkey as in other parts of the world. Overall unemployment as well as unemployment among the young people should be addressed as a global problem. There are many factors affecting unemployment among the young people. Some of them include economical stability, growth, qualification incompatibility, length of period of job-finding among the first-time job seekers, and educational level. The present study gives explanations on definitions and theories of unemployment. Distribution of employment in several fields in Turkey has been mentioned and developmental process of unemployment has been addressed. Additionally definitions, causes and consequences of unemployment among the young people are explained. Finally, after reviewing the studies from Turkey and world, the relationship between unemployment among the young people in Turkey and growth, educational level, and rate of inflation was studied using econometric analyses.