2001-2010 dönemi Türkiye'de Merkez Bankası para politikaları uygulamaları
Central Bank monetary implementation in Turkey between the period of 2001-2010
  1. Tez No: 349419
  2. Yazar: ESRA ULAŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR KÖKOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Para Talebi Teorileri, Ekonomik İstikrar Politikaları, Para Politikası Uygulamaları, Ekonomik Krizler, Monetary Policy, Money Demand Theories, Economic Stabilization Policies, Monetay Policy Applications, Economic Crisis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZETBu çalışma, 2001-2010 dönemi Türkiye'de Merkez Bankası tarafından uygulanan para politikalarının yaşadığı süreç ve bunun Merkez Bankası hedeflerine uygunluğu, fiyat istikrarı üzerindeki yansıması ve diğer ekonomik göstergeleri belirleme etkisi konusunu incelemeye yönelik olacaktır. Çalışma Merkez Bankasının performansını ölçme ve değerlendirmenin yanı sıra, uygulanan para politikalarının hedefi tutturma ve genel ekonomik yapı üzerindeki başarısını esas alacaktır.Çalışmanın yürütülmesi sürecinde öncelikle para politikası ve uygulama yöntemlerine ilişkin teorik çalışma yapılacaktır. Uygulama aşamasında ise 2001-2010 periyodu içerisinde Türkiye'de uygulanan para politikalarının yıllara göre incelemesi yapılacaktır. İzlenecek yöntem geçmiş veri analizine dayalı olacaktır. 10 yıllık periyotta Merkez Bankasının para politikası hedefleri, kullandığı araçlar, ana ve ara göstergeler ve kur, faiz ve rezerv uygulamaları yıllar itibariyle ilgili kaynaklardan sağlanacak verilerle analiz edilecektir.Tezin sonuç ve değerlendirme kısmında para politikalarının uygulamaları ile Merkez Bankası hedeflerinin ne ölçüde tutturulduğuna ilişkin bulgu ve analizler yer alacaktır. Çalışma sonucunda üç farklı sonuca ulaşılmış olacaktır: Birincisi, Merkez Bankası performansının ölçülmesi; ikincisi, Merkez Bankası para politikalarının fiyat istikrarı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi; üçüncüsü ise, diğer bazı ekonomik göstergelerin uygulanan programdan nasıl etkilendiğine ilişkin bulgular sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe goal of this proposed theses aims to examine the process of monetary policies implemented by the Central Bank of Turkey during the period of 2001-2010, and its compliance with the objectives of the Central Bank, its reflection on the price stability and the impact of determining other economic indicators. The study will be based on measuring and evaluating the performance of the Central Bank as well as to reach the goal of applied monetary policies and the success of the overall economic structure.In the process of carrying out the study, initially theoretical work on monetary policy and application procedures will be done. On the application stage, monetary policies implemented in Turkey during the period of 2001-2010 will be examined annually. The method to be applied will be based on the analysis of past data. The monetary policy objectives of the Central Bank, applied tools, main and minor indicators and exchange rate, interest rate and reserve practices in the 10-year period will be analyzed annually based on relating sources of the data.In the conclusion and evaluation part of the theses data and analysis of monetary policy implementations and the extent of the Central Bank reaching its goals will be presented. Three different conclusions will be reached at the end of this study. Firstly, the measuring the performance of the Central Bank; secondl, evaluating the impact of the monetary policies of the Central Bank on the price stability; and thirdly, presenting findings on how some other economic indicators are influenced by the applied program.