İlköğretim okulu müdürlerinin öğretmen görüşlerine göre değişime karşı direnişi giderme yaklaşımları: Uşak ili örneği
The approaches of the elementry school principals in overcoming the resistance to change in accordance with the views of the teachers: The example of Uşak
  1. Tez No: 349420
  2. Yazar: İLKER YELKEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN GÜLVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişime Direnç, Değişime Karşı Direnci Giderme Yaklaşımları, Change, Resistance to Change, Approaches in Overcoming the Resistance against Change
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı Uşak il ve ilçe merkezlerinde görev yapan ilköğretim okulu müdürlerinin öğretmen görüşlerine göre değişime karşı direnişi gidermede tercih ettikleri yaklaşımları belirlemek ve bu yaklaşımların cinsiyet, kıdem, alan, okulda çalışma süresi ve mezuniyet değişkenine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ?Okul Müdürlerinin Okullarda Değişime Karşı Direnişleri Giderme Yaklaşımları Ölçeği? kullanılmıştır. Bu araştırmaya 182 kadın, 193 erkek olmak üzere toplam 375 öğretmen katılmıştır. Örneklemin seçiminde, tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda öğretmenlere göre okul müdürleri değişime karşı direnişi gidermede en çok iletişim yaklaşımı kullanmaktadırlar. İletişim, baskı ve zor kullanma yaklaşımları, alan ve okulda çalışma süresine göre farklılık göstermektedir. Katılım ve yer alma yaklaşımında ise okulda çalışma süresine göre farklılık gösterirken eğitim yaklaşımı, kıdem, okulda çalışma süresi ve mezuniyet değişkenine göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The scope of this research is to determine the approaches of the elementary school principals --working in the city centre and country towns of Uşak- in overcoming the resistance against change in accordance with the views of the teachers, and to determine whether these approaches differ from each other with respect to the variables such as gender, seniority, field, working time in the school and graduation.Survey model has been used in the process. During the phase of collecting data, the scale of the approaches that school principles used to overcome the resistence against change in schools which developed by the researcher has been used. 182 women and 193 men, in total 375 teachers participated in this research. Choosing the universe, Random sampling method has been used.The results show that according to teachers , school principles utilize mostly the communication approach to overcome the resistence against change . The communication approach , the suppression and the use of force approach show difference in field and working time in school. While the approach of involvement and taking part in shows difference in working time in school, the education approach shows difference with respect to the variables such as seniority working time in school and graduation.