Gediz Havzasında yağış ve sıcaklık trendleri ile akarsu akımları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examinatin of relations between fall and temperature trends and rivers flows in Gediz Basin
  1. Tez No: 349490
  2. Yazar: ALİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Regresyon, Mann-Kendall, Flow, Gediz, Climate Changes, Gediz, Flow, Mann-Kedall, Regression
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
İklimde meydana gelen değişimler son zamanlarda görülen en önemli sorunlarından birisidir. Gediz Havzasında meydana gelen iklim değişikliğinin akarsu akımı üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla iklim ve akım verilerine çeşitli istatistik testleri, regresyon analizi, Mann-Kendall trend analizi uygulanmıştır. Oluşturulan regresyon modellerine göre maksimum ve toplam yağışlarda kış mevsiminde önemli ölçüde azalma bulunmuştur. Ancak Mann-Kendall trend analizine göre sadece Gediz kış mevsiminde anlamlı bulunmuştur. Sıcaklıklarda meydana gelen değişim ise daha belirgindir. Maksimum sıcaklıkların en fazla artış gösterdiği istasyon Gediz'dir. Mann-Kendall trend analizine göre minimum sıcaklıklarda yaz mevsiminde anlamlı artışlar hesaplanmıştır. Ortalama sıcaklık değerleri ise istasyonların tümünde artış göstermiştir. Yağışlarda ortaya çıkan değişimin akım üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. İnceleme alanında sıcaklıklardaki artışa, yağışlardaki azalmaya bağlı olarak akım değerlerinde anlamlı azalma trendleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently one of the most important problem is climate change. İn this study we carry out various statistical methods, regression analysis, Mann-Kendall trend analysis on climate and flow datas to specify effect on river flow climate changes occured in Gediz Basın. Acording to composed regression models the important decreases has been seen in maximum and total falls in winter session. But acording to Mann-Kendall analysis only Gediz occured at was meaningful. The most important increase in maximum temperature is being seen in Gediz station. According to Mann-Kendall trend analysis minimum temperature is increase in all station. On the other hand average temperatures are increase in all stations. In the study area we confirmed meaninful deacreases on flow due to increase of temperature and decrease of fall.