Tarihi Türk lehçelerinde ölüm ile ilgili söz varlıkları
The words related with death in historical Turkish dialects
  1. Tez No: 349498
  2. Yazar: HAKAN SARITİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Türk Lehçeleri, Ölümle İlgili Sözcükler, Orhun Abideleri, Karahanlı Türkçesi, Çağatay Türkçesi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma tüm dillerde olduğu gibi Türk dilinde de oldukça sık kullanılan ?ölüm? sözcüğüyle ilgilidir. Tarihi Türk Lehçeleri çerçevesinde yapılan bu çalışma, Türkçedeki“ölüm”ve ölümle ilgili söz varlığını ortaya koymaya yöneliktir. Bu çalışma ile birlikte ölüm sözcüğünün kullanılış şekillerinden ve çeşitliliğinden yola çıkarak Türkçenin zengin sözcük yapısı ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu araştırma yapılırken Tarihi Türk Lehçelerine kaynaklık eden temel kitaplar taranmış ve ölüm ve ölüm ile kavram ve sözcükler tespit edilerek cümle içerisinde kullanılış şekillerine göre örneklendirilmiştir. Ayrıca ölüm kavramı ve ölümün Türkler tarafından nasıl algılandığı ile ilgili bilgiler de giriş bölümünde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is realated with the word ?death? used very often in all languages just as used in Turkish Language. This study done within the context of historical Turkish dialects aims to put forward the word ?death? and the existance of this word in Turkish Language. In this study, it is attempted to put forward the rich word structure of Turkish Language by spotting on the ways and variety of using the word ?death?. While doing this study, the books which are basic sources to Historcal Turkish Dialects were searched and examples about the word ?death? and the notions related with the word ?death? were found and illustrated according to their ways of usage. Also, the information about the notion ?death? and how the Turks perceived the ?death? can be found in the introduction part.Key Words : Historical Turkish Dialects, The Words Related with“Death”, The Orkhon Inscription, Karakhanid Turkic, Chagatay Turkic.