Parasal aktarım mekanizması kanalları: Türkiye üzerine bir analiz
Channel of monetary transmission mechanism: An analysis of Turkey
  1. Tez No: 349499
  2. Yazar: CEYHUN CAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Parasal Aktarım Kanalları, Vektör Otoregresyon, VAR Modeli Türkiye, Monetary Transmission Mechanism, Monetary Transmission Channels, Vector Autoregression, VAR Model for Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Parasal aktarım mekanizması merkez bankasının uygulayacağı para politikası değişimlerinin ekonomi üzerinde yaratacağı etkileri göstermektedir. Para politikasında yapılan bir değişikliğin hasıla üzerindeki etkisi, parasal aktarım mekanizması kanalları üzerinden gerçekleşmektedir. Aktarım kanalları, faiz kanalı, varlık fiyatları kanalı, döviz kuru kanalı, kredi kanalı son olarak da beklenti kanalı olmak üzere 5 başlık ve bunun alt dalları altında şekillenmektedir. Aktarım kanallarının işleyiş sürecinin analizinden elde edilen analizler ve sonuçlar, politika yapıcıların politika belirleme aşamalarında kullanılmaktadır. Bu nedenle çalışmanın amacı parasal aktarım mekanizmaları hakkında bilgi vererek, Türkiye'de para politikası-reel ekonomi etkileşimini ve parasal aktarım kanallarından hangilerinin etkin olarak çalıştığını araştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için 1990Q1-2008Q2 dönemi veri setimiz için VAR modeli oluşturulmuş ve etki tepki fonksiyonları ile varyans ayrıştırması yöntemine dayalı sonuçlar verilmiştir. Çalışma sonucunda, Türkiye'de geleneksel faiz oranı kanalının çalıştığına yönelik bulgulara rastlanmıştır. Bunun yanı sıra döviz kurunun reel faaliyetler üzerinde etkili olmadığı, ancak fiyatlar genel seviyesini etkilediği bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Monetary transmission mechanism shows impacts of changes in the monetary policy carried out by central bank on the economy. Impact of a change in the monetary policy on the total output is realized through the channels of the monetary transmission mechanism. Transmission channels can be identified under five titles, namely interest rate channel, assets price channel, exchange rate channel, credit channel and expectation channel, and their subtitles. Results and analysis obtained from both process and function of the transmission channels are utilized by the policy makers to determine optimal policy mix. Therefore, the aim of this study is to provide information about the monetary transmission, to examine the interactions between real sector and monetary policy and to empirically determine most effective monetary transmission channels among the possible ones. In order to fulfill this aim, findings are obtained from the impulse-response analysis and variance decomposition based on a VAR model by utilizing the data for the period 1990Q1-2008Q2 in Turkey. The results showed that traditional interest rate channel exists in Turkey. Additional findings indicated that exchange rate does not have any influence on the real activity, but it has an effect on the price level.