Sağlıklı bireylerde bevasizumab'ın trombosit agregasyon testleri üzerindeki etkisinin araştırılması
Evaluating the effects of bevacizumab on platelet aggregation tests at healthy individuals
  1. Tez No: 349538
  2. Yazar: İLKNUR NİZAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Onkoloji, Hematology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Bevasizumab, tromboemboli, trombosit agregasyonu, Bevacizumab, thromboembolism, platelet aggregation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanserin tedavisinin başarısını arttırmak için yeni moleküller ortaya koymak ve mevcut moleküllerin yeni kullanım alanlarının saptanması adına pek çok çalışma yapılmaktadır. Kemoterapide hedefe yönelik tedavi olarak adlandırılan hedef moleküllere yönelik monoklonal antikorlar kanser tedavisinde günümüzün en etkin araçları arasına girmiştir. Başta metastatik kolon kanseri olmak üzere pek çok kanser türünde başarılı sonuçlar alınan bevasizumabbu monoklonal antikorların önemli örneklerinden biridir. Her ilaç gibi bevasizumab'ın da bazı yan etkileri görülmektedir. Bevasizumab'ın birincil yan etkileri olan hipertansiyon ve proteinüriVEGF yolağını etkileyen ilaçların ortak özelliği gibi görünmektedir. Bevasizumab'ın neden olduğu daha ciddi toksisiteler, ölümcül pulmoner kanama ve insidansı %4.4'ü bulabilen, inme ve myokard enfarktüsünü de içeren gerek venöz gerekse de arteriyel tromboembolik olaylardır. Tromboembolik olaylara neden olan mekanizmalara yönelik çalışmalar yapılmış fakat henüz net bir mekanizma ortaya konamamıştır. Bu çalışmanın amacı bevasizumab kullanımıyla ortaya çıkacak trombosit agregasyon testlerindeki değişikliklerin trombozun öngörülmesine katkıda bulup bulunmayacağının araştırılmasıdır. Elde edilen sonuçların istatiksel değerlendirmesi yapıldığında ADP, kollajen ve trombin reseptörü aktive edici peptid gibi trombosit aktivasyonunda önemli rol oynayan maddelerin kontrol grubuna göre bevasizumab kullanılan gruplarda arttığı görülmektedir. Yine bu maddelerin cinsiyet, yaş, MPV değeri ve trombosit sayısıyla olan ilişkilerine bakıldığında, klinikte en sık kullanılan dozla birlikte ADP artışının cinsiyet ve yaşla, kollajeninse cinsiyet ve trombosit sayısıyla ilişkili olduğu görülmüştür. ADP'deki artış kadın cinsiyetle ve ileri yaşla, kollajendeki artışsa kadın cinsiyetle ve artan trombosit sayısıyla istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkilidir. Sonuç olarak; bevasizumab kullanımıyla gelişen tromboembolik olaylara yönelik yapılacak olan çalışmalarla kadın cinsiyetin, ileri yaşın ve yüksek trombosit sayısının tromboembolik olayların insidansıyla olan ilişkisinin araştırılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Many studies are being performed in order to establish new molecules and to determine new areas for use of existing molecules, for increasing treatment success of cancer, which is an important public health issue. Monoclonal antibodies against target molecules which are called as targeted therapies are among the most effective agents for the treatment of cancer. Bevacizumab, which has successful results against many cancer types –especially metastatic colon cancer-, is an important example of these monoclonal antibodies. Like all drugs, bevacizumab causes some adverse events. Hypertension and proteinuria are primary adverse events related to bevacizumab and they seem to be common adverse events for drugs acting against VEGF pathway. More serious toxicities of bevacizumab include fatal pulmonary hemorrhage and venous as well as arterial thromboembolic events, including stroke and myocardial infarction with an incidence of nearly 4.4%. Mechanisms leading to thromboembolic events have been investigated but no exact mechanism could be established yet. The aim of this study was to investigate whether changes at platelet aggregation tests caused by bevacizumab use will contribute to foresee thrombosis. When derived data were evaluated statistically, it was observed that ADP, collagen and thrombin receptor-activating peptide levels which are essential for thrombosis and platelet acvivation increased at bevacizumab-treated groups, compared to control group. When relations of ADP, collagen and thrombin receptor-activating peptide with age, sex, MPV value and platelet number were evaluated, increase at ADP appeared to be related with sex and age while increase at collagen appeared to be related with sex and platelet number with use of the most common clinical dose. Increase at ADP was statistically significantly related to female gender and increasing age, where increase at collagen was statistically significantly related to female gender and increasing plaletet numbers. Conclusively, we suggest that relations of female gender, advanced age and high platelet numbers with thromboembolic events need to be investigated by future studies on thromboembolic events related to bevacizumab use.