Sağlıklı bireylerde karışık bitki çayı tüketiminin yüksek dansiteli lipoprotein ve diğer lipid çeşitleri düzeylerine etkisinin araştırılması
Evaluating the effect of mixed herbal tea consumption on high density lipoprotein and other lipid profiles at healthy individuals
  1. Tez No: 349552
  2. Yazar: SELÇUK TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: HDL, tamamlayıcı ve alternatif tıp, bitkisel tedavi, karışık bitki çayı, High Density Lipoprotein, Complementary and alternative medicine, herbal, mixed herbal tea
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Tamamlayıcı ve alternatif tıp gün geçtikçe artan sıklıkta kullanılmaktadır. Özellikle çeşitli semptomlar ve hastalıklar için yardımcı olarak kullanılan bitkisel ürünler en çok başvurulan yollardan biridir. Bitkilerin plazma lipid çeşitleri üzerine etkisini inceleyen birçok çalışma yapılmıştır. Biz bu çalışmada sağlıklı bireylerde düzenli 11 farklı bitki içeriği olan karışık bitki çayı tüketiminin lipidler üzerine olası etkisini araştırdık. Çalışmaya herhangi bir sağlık problemi olmayan, 20-50 yaş arası 29 gönüllü (17 erkek, 12 kadın) alındı. Hastaların bazal lipid, Alanin Aminotransferaz ve Gama Glutamil Transferaz değerleri saptandı. Katılımcılara kullanacakları çay 90 günlük miktarda temin edildi. Belli aralıklarla telefon vizitleriyle düzenli çay tüketimi sağlandı. Bu süre zarfında bariz kilo, egzersiz, alkol alımı, beslenme, sağlık durumu değişim olup olmadığına dikkat edildi. Hastalardan 90 gün sonra kan örnekleri alınarak Alanin Aminotransferaz, Gama Glutamil Transferaz, Trigliserid, Total Kolesterol, Yüksek Dansiteli Lipoprotein ve direkt Düşük Dansiteli Lipoprotein çalışıldı. Sonuçta Yüksek Dansiteli Lipoprotein (p=0,003), Total Kolesterol (p=0,011), Alanin Aminotransferaz (p=0,002) ve Gama Glutamil Transferaz (p=0,001) düzeylerinde anlamlı artış saptandı. Anlamlı değişim gözlemlenen parametrelerin yaş, sigara, cinsiyet ve Beden Kitle İndeksi ile anlamlı ilişkisi saptanmadı (p>0,05). Hastalarda 90 günlük karışık bitki çayı kullanımına bağlı herhangi bir yan etki olmadı. Sonuç olarak 11 farklı bitki içeren karışık bitki çayının düşük ve normal Yüksek Dansiteli Lipoprotein düzeyine sahip hastalarda Yüksek Dansiteli Lipoprotein ve karaciğer fonksiyon testlerinde artışa neden olabileceği gösterildi. Bu durumun hangi mekanizmayla, hangi dozda, hangi bitki ile olduğunun anlaşılabilmesi için daha ayrıntılı ve farmakokinetik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Complementary and alternative medicine is currently being used with increasing interest. Especially herbal products are one of the most common means as a compliment for various symptoms and diseases. There are many studies investigating the effects of herbs on plasma lipid profiles. We investigated the effect of mixed herbal tea consumption -which is a mixture of 11 different herbs- on lipid profiles of healthy individuals. A total of 29 patients (17 men, 12 women) between the ages of 20-50, with no health problem participated in the study. Basal lipid, Alanine Aminotransferase, Gamma Glutamyl Transferase levels of patients were detected. Patients were supplied with tea which was enough for 90 days. Tea consumption was confirmed with constant telephone visits. During this period, patients were followed for obvious changes at weight, excercise, alcohol consumption, nutrition and health condition. Blood samples were collected from patients 90 days later and Alanine Aminotransferase, Gamma Glutamyl Transferase, Triglyceride, Total Cholesterol, High Density Lipoprotein and direct Low Density Lipoprotein levels were examined. There were significant increases at High Density Lipoprotein (p=0,003), total cholesterol (p=0,011), Alanine Aminotransferase (p=0,002) and Gamma Glutamyl Transferase (p=0,001) levels. There was no significant relation between these significantly changed parameters and age, cigarette smoking, gender and Body Mass Index (p>0,05). There was no side effect or adverse event at patients regarding use of mixed herbal tea for 90 days. Conclusively, we suggest that mixed herbal tea which is a mixture of 11 herbs may cause increases at High Density Lipoprotein and liver enzymes at patients with low and normal High Density Lipoprotein levels. More detailed pharmacokinetical studies are required to understand which mechanism, which dose and which herb caused this situation.