Gastritli ve peptik ülserli hastalarda ELISA yöntemi ile vazoaktif intestinal peptit ve substans P düzeylerinin tespiti
Determination of substance P and VIP levels in patients with gastritis and peptic ulcer using ELISA method
- Tez No: 349553
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ IŞITAN, DOÇ. DR. NURAY ERİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Gastrit, peptik ülser, Substance P, Vasoaktif intestinal peptit, ADAM 10, Gastritis, Peptic Ulcer, Substance P, Vasoactive Intestinal Peptide, ADAM 10
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada SP ve VİP'in gastrit ve ülser patogenezindeki rolünü aydınlatmaya ve gastrit ile ülser patogenezinde peptidaz aktivitesindeki değişimin önemini ortaya çıkarmaya çalıştık. Çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji polikliniğine dispepsi şikayeti ile başvuran 18-50 yaş gurubu hastalardan üst endoskopi ile gastrit tanısı almış 30 kişi ülser tanısı almış 13 kişi alındı. Kontrol grubu polikliniğe başvuran herhangi bir hastalık tespit edilmeyen kişilerden seçildi ve 13 kişi çalışmaya dahil edildi. Gastritli ve peptik ülserli hastalarda VİP ve substance P düzeyi gastrik mukozada ve gastrik sekreyonlarda ELİSA yöntemi kullanılarak tespit edildi. Ayrıca SP'yi parçalayan ADAM 10 ve neprilisin enzim aktiviteleri de gastrik mukozada bakıldı. Sonuç olarak, yaptığımız çalışmada gastritli hastaların lezyonsuz gastrik dokularında nöronal SP düzeyinin sağlıklı dokuya göre baskılandığını ülserli hastalarda ise nöronal ve non nöronal SP düzeyini sağlıklı dokuya göre yüksek olduğunu belirledik, bunun yanında ülserde gastrite göre daha belirgin bir SP artışı olduğunu belirledik. VİP düzeylerinin sağlıklı dokuya göre gastrit ve ülserli hasta dokularında baskılandığını gözlemledik. Ülserli hastalarda nöronal VİP düzeyini gastritli hastalara göre belirgin düşük olarak ölçtük. Cinsiyetin SP ve VİP düzeylerini gastrik mukozda etkilediğini belirledik. VİP düzeyini kadın hastalarda SP düzeyini erkek hastalarda daha yüksek bulduk. α-sekretaz düzeyinin ülserli hastalarda arttığını belirledik. Acı yiyecek tüketiminin SP ve α-sekretaz düzeylerini etkilediğini saptadık. CGRP'yi dokuda ölçemedik. Mide sıvılarında SP ve CGRP ölçümleri istatiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşamadık. Gastrointestinal sistemde substans P ve VİP, motilitede, kan akımında, sıvı ve elektrolit sekresyonunda ve doku homeastazisine rol almaktadırlar. Bu peptitler aynı zamanda immün sitemi de etkilemekte, SP inflamatuar sitokinlerin salınmasına neden olurken VİP anti inflamatuar etki göstermektedir. Gastrit ve ülser patofizyolojisinde inflamasyonun öneminden dolayı, gelecekte yapılacak daha fazla çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine changes in Substance P (SP), Vasoactive Intestinal Peptide (VIP) and Calcitonin-gen Related peptide (CGRP) levels as well as peptidase activity in tissues obtained from patients with gastritis or ulcer. We studied 56 people at ages between 18 and 50 who consult to the Faculty of Medicine of Akdeniz University with the complaint of dyspepsia. 30 of these patients were diagnosed with gastritis and 13 with ulcer by endoscopy. The control group which comprised 13 people was formed by patients who did not have any gastric pathology determined by endoscopy. Level of VIP and SP in the patients with gastritis and peptic ulcer has been determined by ELISA in gastric mucosa and gastric secretions. Changes in tissue ADAM 10 and neprilysin enzyme activities, which hydrolysis SP, were also studied. We here found that neuronal SP levels in the lesion-free gastric tissues of patients with gastritis were decreased significantly compared to tissues from healthy group. On the other hand, neuronal and non-neuronal SP levels of the patients with ulcer were markedly higher than healthy tissues. Besides, a significant increase in SP level observed in tissues obtained from ulcer when compared to gastritis. We discovered that VIP levels in the tissues of the patients with gastritis as well as ulcer were decreased significantly in lesion-free tissues. VIP levels of the patients with gastritis were significantly lower compared to the ones with ulcer. Gender had an influence on SP and VIP levels in gastric mucosa. In this context, we observed that SP levels in male patients and VIP levels in female patients were higher when we compare to each other. We found that level of α-secretase activity was increased in patients with ulcer. In addition, consumption of hot peppery food also altered the SP and levels α-secretase activity. Level of CGRP in tissues could not be measured by ELISA. The levels of CGRP and SP in gastric fluid obtained during endoscopy were not different among groups. Substance P and VIP in gastrointestinal system regulates motility, blood flow, liquid and electrolyte secretion and tissue homeostasis. These peptides also influence immune system, for example VIP has an anti-inflammatory effect. Changes in peptides levels and enzyme activities may mediate ulcer formation.