Lenfoma ve myeloma hastalarında farklı kök hücre mobilizasyon rejimlerinin karşılaştırılması
Comparison of various hematopoietic stem cell mobilization regimens in patients with lymphoma and myeloma
- Tez No: 349557
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜNDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Lenfoma, Myelom, Kök Hücre Mobilizasyonu, İEV Rejimi, Lymphoma, Myeloma, Stem Cell Mobilization, IEV Regimen
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde OHKHT'u planlanan MM, HL, NHL tanılı hastalara hematopoietik kök hücre mobilizasyonu amaçlı uygulanan, bilinen ve etkinliği çalışmalarla gösterilmiş siklofosfamid temelli ve platin temelli kemoterapi rejimleri ile az bilinen İEV rejiminin kök hücre toplama yeterliliği, kök hücre yeterliliğini etkileyen faktörler ve toksisite açısından karşılaştırılmasıdır. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalında Ocak 2000 ile Nisan 2010 tarihleri arasında farklı kemoterapi rejimleri ile periferik kök hücre mobilizasyonu yapılan 94 MM, 37 HL ve 72 NHL tanılı 203 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Ana mobilizasyon rejimleri siklofosfamid temelli, platin temelli rejimler ve İEV kemoterapi rejimi yeterli CD34 kök hücre düzeyi ≥3x10⁶/kg olarak alındığında kök hücre toplama yeterliliği açısından aralarında anlamlı bir fark gözlenmedi. Siklofosfamid temelli alt gruplardan olan düşük doz siklofosfamid, yüksek doz siklofosfamid, HCVAD rejimleri yeterli CD34 kök hücre düzeyi ≥3x10⁶/kg olarak alındığında aralarında kök hücre toplama yeterliliği açısından anlamlı bir fark gözlenmedi. Platin temelli olan DHAP, ESHAP, ICE, EDAP rejimleri kök hücre toplama başarısı açısından karşılaştırıldığında ESHAP rejiminin diğer rejimlere göre anlamlı olarak yüksek düzeyde kök hücre toplama oranına sahip olduğu gözlendi. Diğer platin alt grubu rejimler kendi aralarında karşılaştırıldığında anlamlı bir fark gözlenmedi. Tandem(çift) transplantasyon düşünülen MM'lı hastalarda siklofosfamid temelli rejimler ve İEV rejimi yeterli kök hücre düzeyi ≥5x10⁶/kg olarak kök hücre mobilizasyon yeterliliği açısından karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir fark gözlenmedi. Düşük doz siklofosfamid ve yüksek doz siklofosfamid yine yeterli kök hücre düzeyi ≥5x10⁶/kg alındığında aralarında anlamlı bir fark gözlenmedi. Siklofosfamid temelli, platin temelli kemoterapi rejimleri ve İEV kemoterapi rejimi hafif ( grade 0-2) ya da ağır (grade 3-4) toksisite (CTC version 2) gelişimi açısından karşılaştırıldığında ağır toksisite gelişimi açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Kök hücre verimini ve miktarını belirleyen olası değişkenler olan cinsiyet, tanı, yaş, dizi sayısı, kurtarma tedavisi sayısı, hastalık süresi parametreleri için yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizinde anlamlı bir değişken saptanmadı. Kısıtlamalarına rağmen bu retrospektif analiz Üniversitemiz Hematoloji Bilim Dalında takipli multipl myelom ve lenfoma tanılı hastalarda uygulanan farklı kök hücre mobilizasyon rejimlerinin etkinliği hakkında bilgi vermektedir. Üç ana kemoterapi rejimi arasında anlamlı bir fark olmamasına rağmen seçilmiş (mobilizasyon başarısının yetersiz olması beklenen ve yedek kök hücre ayrılması planlanan) lenfoma tanılı olgularda ESHAP rejimi kök hücre mobilizasyonu için tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the collected numbers of peripheral stem cell, the factors affecting stem cell sufficiency, and the toxicity profiles of IEV, a little known mobilization regimen, to well known platin- or cyclophosphamide-based mobilization protocols those were proved to be effective in various studies. The study population was composed by the patients who underwent stem cell mobilization before autologous hematopoietic stem cell transplantation (SCT) with the diagnoses of multiple myeloma (MM), Hodgkin lymphoma (HL), and non-Hodgkin lymphoma (NHL) in the hospital of School of Medicine, Akdeniz University, Antalya. Data about the peripheral stem cell mobilization procedures of 94 patients with MM, 37 with HL, and 72 with NHL, which performed between January 2000 and April 2010, were retrospectively analyzed. When compared, there were no differences between platin-or cyclophosphamide-based mobilization regimens and IEV chemotherapy schema in terms of sufficiency of peripheral stem cell harvest that was predefined as the collected number of peripheral stem cells ≥3x106/kg for single SCT and 5x106 for tandem SCT.There were also no significant differences between low dose cyclophosphamide, high dose cyclophosphamide, and HCVAD among the subgroups of cyclophosphamide-based regimens. The number of peripheral blood stem cells collected by use of ESHAP, a platin-based regimen, was significantly higher than the other platin-based regimens including DHAP, ICE, and EDAP. The toxicity profiles of cyclophosphamide-, platin-based chemotherapies, and IVE were similar. In order to determine the independent predictors of efficacy of stem cell harvest procedure and count of collected stem cells, age, sex, diagnosis, number of mobilization lines, number of salvage therapies, duration of disease were included into multiple logistic regression analysis. However, no association was obtained. Although the retrospective nature and relatively small sample size of this study are the major limitations, our results give important information about the different mobilization regimens used in myeloma and lymphomas. Use of ESHAP may be preferable with an acceptable toxicity profile for peripheral stem cell mobilization in patients with lymphoma. However, data about the independent predictors of successful stem cell collection remain obscure.