Romatoid artritte düzenleyici T lenfositlerin rolü ve hastalık aktivitesi ile ilişkisi
The role of treg cells in rheumatoid arthritis and their relation with disease activity
- Tez No: 349558
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER TERZİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: FoxP3, Hastalık aktivitesi, regulatuvar T lenfosit (Treg), Romatoid artrit (RA), Sjögren sendromu (pSS)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
RA, patogenezinde bir çok inflamatuvar hücre ve sitokinin rol aldığı kronik sistemik otoimmun bir hastalıktır. Treg hücre sayısının yetersizliği veya fonksiyonlarının baskılanmış olması RA gelişimi için önemli bir patogenetik mekanizma olabilir. Bu çalışmada, (1) RA hastalarının periferik kanında CD25 ve Foxp3 ekspresyonu yapan CD4+ Treg hücre sayılarının belirlenmesi; (2) hastalık aktivitesi ile periferik kandaki Treg hücre sayısı arasındaki ilişkinin araştırılması; (3) tedavide kullanılan ilaçların periferik kandaki Treg hücre sayısına olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya ACR 1987 tanı kriterlerine göre tanı konulan 40 RA (ortalama yaşları 48.0±10.8; 30 kadın, 10 erkek), American-European Konsensus Grup önerilerine göre tanı konulan 39 pSS hastası ve kontrol grubu olarak 26 sağlıklı gönüllü alındı. RA hastalarının hastalık aktiviteleri DAS28 skoru ile hesaplandı. Tüm katılımcılardan alınan periferik kan örneklerinde akış sitometri yöntemi ile FoxP3 ekspresyonu yapan CD4+CD25+ T lenfosit sayıları belirlendi. RA hastalarının CD4+CD25+ hücre sayılarının hem pSS'lu hastalar hem de sağlıklı kontrollerden fazla olduğu, CD4+ ve Foxp3+ ekspresyonu yapan CD4+CD25+ hücre sayılarının sağlıklı kontrollere ve pSS'lu hastalara benzer olduğu görüldü. RA'lı hastaların hastalık aktivite indeksleri ve akut faz göstergeleri ile periferik kandaki CD4+, CD4+CD25+ ve FoxP3+ hücre sayıları arasında herhangi bir ilişki bulunmadı. Tedavide kullanılan ilaçların periferik kandaki Treg hücre sayısını etkilemediği, kortikosteroid tedavi alan hastalarda CD4+CD25+ T hücre sayısının kortikosteroid kullanmayan hastalardan anlamlı derecede fazla olduğu tespit edildi. Anti-TNF ilaçların, diğer ilaçlara benzer şekilde, periferik kandaki FoxP3+ Treg hücre sayısını etkilemediği görüldü. Çalışmamızın sonuçları, RA hastalarının periferik kanlarındaki FoxP3+ Treg hücre sayılarının sağlıklı kontroller ve pSS hastalarına benzer olduğunu ve RA aktivitesi ile ilişkisinin olmadığını göstermektedir. Tedavide kullanılan ilaçların Treg hücre sayısını etkilemediği görülmektedir. Treg hücrelerin fonksiyon bozukluklarının hastalık patogenezindeki etkilerini ve temel etkili ilaçlar ile Treg hücre fonksiyonları arasındaki ilişkiyi irdeleyen daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis (RA) is a systemic chronic autoimmune disease with a complex pathogenesis which involves inflammatory cells and cytokines. Lack of Treg cells or loss of their function may be an important pathogenetic mechanism for the development of RA. The aims of this study were i) to determine FoxP3- ekspressing CD4+CD25+ Treg cells number in peripheral blood (PB), ii) to investigate the relationship between Treg cells in PB and disease activity indices, iii) to evaluate the effect of drugs on Treg cells number in RA patients. 40 RA patients (Mean age 48.0±10.8; 30 Female, 10 Male) fulfilling the ACR 1987 criteria for RA, 39 pSS patients fulfilling classification criteria for Sjögren's syndrome proposed by the European Study Group and 26 healthy subject as a control group were included in this study. Disease activity of RA patients was calculated by DAS28 score. Number of FoxP3-expressing CD4+CD25+ T cells in all participant was measured by flow-cytometer analysis. There was no significant difference among the three groups for percentage of CD4+ and FoxP3+ T lymphocytes in the PB. But, the CD4+CD25+ T lymphocyte population in RA was significantly higher than pSS and controls. The numbers of peripheral CD4+, CD4+CD25+ and FoxP3+ T lymphocytes in pSS were not correlated with initiation age of disease, gender, RF/ANA positivity, anti-SS-A/SS-B antibodies, ESR and CRP levels. It was detected that the drugs of treatment for RA didn't effect the number of Treg cells in PB, but, CD4+CD25+ T cell count in patients using corticosteroids was significantly higher than the others. Anti-TNF agents has no effect on FoxP3+ Treg cells in PB, similar to other drugs . Results of our study showed that the number of FoxP3+ Treg cells in RA was similar to the pSS and controls and not correlated with disease activity. There is no relation between Treg cells in PB and drugs of treatment for RA. The future researchs are need to identify the differential role of T cells into RA pathogenesis and the relation between drugs and Treg cells. Key words : FoxP3, Disease activity, regulatory T lymphocytes(Treg), Rheumatoid arthritis (RA), Sjögren's syndrome (pSS)