Periton diyalizi hastalarında mineral kemik hastalığı parametreleri, vitamin D reseptor konsantrasyonu ve brakial arter nabız dalga basıncı arasındaki ilişki
The association of mineral bone disease parametres, vitamin D receptor concentraiion and brachial artery pulse wave velocity to patients on peritoneal dialysis
  1. Tez No: 349556
  2. Yazar: TOLGA YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. FEVZİ ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: ESRD, periton diyalizi, mineral metabolizması, VDRK, PWV, vasküler kalsifikasyon, VDRA, ESRD, peritoneal dialyses, mineral metabolism, VDRK, PWV, vascular calcification, VDRA
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Son dönem böbrek hastalığına ulaşan bireylerde, ölümlerin yarısından fazlası kardiyovasküler sistem hastalığından köken almaktadır. Erişkin son dönem böbrek hastalarında kardiyovasküler hastalık mortalitesi genel popülasyona kıyasla 20 ile 30 kat daha yüksektir. Bu konuda elde edilen son kanıtlara göre bu hasta grubunda artan kardiyovasküler hastalık riski, bir bakıma bu popülasyonun arteryel kalsifikasyonu geliştirmeye yatkınlığı ile açıklanabilmektedir. Hiperfosfatemi ve artmış Kalsiyum x fosfor iyon çarpımı, arteryel kalsifikasyonu hızlandırmakla kalmayıp, son dönem böbrek hastalıklı bireylerde bütün nedenlere ve kardiyovasküler hastalığa bağlı mortalite ile yakından ilişkilidir. Ayrıca yüksek PTH düzeyleri ile verilen aktif D vitamininin de etkisi ile kalsiyum düzeyleri de beraberce yükselirse özellikle 55'in üzerinde seyreden Kalsiyum x fosfor çarpımı durumlarında yumuşak dokulara kalsiyum çökmesi gibi ciddi bir komplikasyon riski ortaya çıkmış olur. Bu çalışmanın amacı farklı tedaviler altında Vit D reseptor aktivatörü kullanan ya da kullanmayan periton diyaliz hastalarında Vit D reseptör konsantrasyonunun, arter kalsifikasyonu ve kompliansı üzerinde farklı etkileri olup olmadığını belirlemektir. Potent VDRA'ların klinikte kullanılması ile KBY hastalarında PTH efektif olarak baskılanırken, hiperkalsemi veya hiperfosfatemi insidansını arttırmadığı gösterilmiştir. Bu çalışma: AÜTF Genel Dahiliye Polikliniğine kontrol amaçlı başvuran fizik muayene ve tetkiklerinde herhangi bir sağlık sorunu saptanmayan 20 sağlıklı grupla, AÜTF İç Hastalıkları Nefroloji Bilim Dalı Polikliniğinde ESRD tanısı alıp periton diyalizi programına alınan 20 hasta grubu oluşturularak tasarlanmıştır. Hastaların SphygmoCor ile tespit edilen Pulse Wave Velocity değerleri, mineral metabolizma parametreleri olarak kalsiyum (Ca), fosfor (P), paratiroid hormon ve Vitamin D3 düzeyleri ve Flow Sitogenetik Fenotiplendirme ile Polymerase Chain Reaction ile belirlenen kan 25.OH Vit D3 reseptör konsantrasyonu değerleri açısından değerlendirilmiştir. Çalışmaya yaş ortalaması 43,2 olan (yaşları 28-65 arasında değişen) periton diyalizi tedavisi altında olan 20 hasta grubu ile, yaş ortalaması 41,05 olan (yaşları 28-51 arasında değişen) 20 kontrol grubu alındı. Grupların Ca, 25.OH Vit D3, PWV, PCR-RNA, FSF45 lenfosit değerleri arasında anlamlı ilişki saptanmamış olup, P, PTH VE FSFmonositlerdeki vitamin D3 reseptör konsantrasyonu değerleri arasında iki grupta anlamlılık yüksek bulunmuştur ( p=0,0 p=0,0 p=0,0). Arteryel kalsifikasyonun bir belirteci olan nabız dalga hızı ile diğer parametreler arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır (p: 0,06). PTH'sı yüksek olduğu tesbit edilen hastalarımızda her ne kadar PTH ile VDRK arasında ilişki saptanamamış ise de, PTH sentezinin en güçlü uyarıcısı olan fosfor düzeyleri ile VDRK arasındaki pozitif ilişki VDRA etkisinin bu hasta grubundaki fizyolojik işlevinin potansiyelize edilebilmesine yönelik bir fizyolojik kompanzasyon mekanizması olarak kabul edilebilir. PWV'nin mineral metabolizması ve vasküler kalsifikasyon ile olan ilişkisini değerlendirmek için daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular system disease is the most common cause of death in people with end-stage kidney failure. Compared to the general population, adults with end-stage kidney disease are 20 to 30 times more likely to suffer cardiovascular disease mortality. According to the latest findings, the significant increase in arterial calcification may present as a specific marker in end-stage kidney disease. Hyperphosphatemia and high calcium X phosphate product are both considered to accellerate the arterial calcification and are associated with cardiovascular disease mortality in end-stage kidney patients. When a high PTH level is accompanied by a high calcium level (as a result of active vitamine D consumption), particularly when the calcium X phosphate product measures above 55, it can lead to serious complications such as calcium deposit in the soft tissues. The aim of this study was to investigate the effects of Vitamin D concentration on arterial calcification in peritoneal dialysis patients. With the clinical use of potent VDRA, it has been shown that when the PTH is supressed in KBY patients, the incidence of hyperkalemia and hyperphosphatemia did not increase. This study was conducted using 40 patients. 20 healthy controls whom had attended the AUMF General Internal Medicine Clinic and were determined to be healthy after general checks; and 20 patients attending Internal Medicine of Nephrology Clinic who were diagnosed with ESRD and prescribed peritoneal dialysis. All patients were examined for the following measurements; Pulse Wave Velocity value using SphygmoCor, mineral metabolism parametres such as Calcium (Ca), Phosphate (P), Parathyroid Hormone and Vitamine D3 levels, and 25.OH Vit D3 receptor concentration measurement using flow cytometry and Real Time-Polymerase Chain Reaction. From a total of 40 patients; the 20 patients who are recieving peritoneal dialysis have an average age of 43.2 (ages ranging between 28-65), and the 20 healthy controls have an average age of 41.05 (ages ranging between 28-51). There was no significant difference in measurement of the Ca, 25.OH Vit D3, PWV, PCR-RNA, FSF- lymphocyte values between the two groups, but contrast in the P, PTH and the vitamine D concentration in the FSF-monocyte were statistically significant ( p=0,0 p=0,0 p=0,0). No association was found between Pulse Wave Velocity, as a marker of arterial calcification, and other parametres (p: 0,06). In patients with high PTH, although the PTH value and VDRK were not associated, the positive correlation between the phosphate level (which is a strong stimulator of PTH secretion and VDRK), may act as a physiologic compensation mechanism for VDRK effect in these patient groups. More detailed studies are needed to evaluate the association between the PWV's mineral metabolism and vascular calcification.