Renal transplant hastalarda erken posttransplant dönemde sirolimus-tacrolimus kombinasyonu ile sirolimus-siklosporin kombinasyonunun uzun vadede etkinlik ve güvenilirliğinin karşılaştırılması
Comparison of long term effectivity and safety of early post transplant period sirolimus-tacrolimus and sirolimus cyclosporine combination administrations in renal transplant patients
- Tez No: 349560
- Danışmanlar: PROF. DR. F. FEVZİ ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Sirolimus, Tacrolimus, Cyclosporine, renal transplantation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Çalışmamızda erken posttransplant dönemde (ilk 3 ay) Sirolimus (SRL)+ Siklosporin (CSA) kombinasyonuna karşın SRL+Tacrolimus (TAC) kombinasyonunun etkinlik ve güvenilirliği karşılaştırıldı. Çalışmamıza 2005-2009 yılları arasında merkezimizde canlıdan böbrek nakli yapılmış ve sirolimus bazlı immunosupresif tedavi kullanan 156 hasta alındı. İmmunosupresif tedavi protokolü olarak; ilk 5 gün CNI+Mikofenolik asid (MFA)+ Prednisolone kullanıldı. 6. günde MFA kesilirken SRL başlandı. CNI'leri 2.aydan sonra doz azaltılarak 3.ayda kesildi. 80.günde MFA %25 doz redüksiyonu ile tekrar tedaviye eklendi. 3.aydan sonra tedaviye SRL+MFA+Prednisolone olarak devam edildi. Hastalar iki grupta incelendi: Grup 1: TAC+SRL: 57 (%36,5), Grup 2: CSA+SRL: 99 (%63,5). Hastaların 3 yıllık verileri ile analizler yapıldı. Grupların demografik özellikleri benzerdi. Akut rejeksiyon sıklığı, hasta sağkalımı, graft sağkalımı, gecikmiş graft fonksiyonu, yeni başlangıçlı diabetes mellitus sıklıkları arasında anlamlı farklılık yoktu. 2.gruptaki bir rejeksiyon atağı hariç diğer tüm ataklar ilk 3 ay içerisinde görüldü. Glomeruler filtrasyon hızı (1. ay hariç), kreatinin, proteinüri, hemoglobin, albümin, LDL kolesterol, trigliserid ve total kolesterol seviyeleri, lenfosel ve posttransplant diabetes mellitus sıklığı benzerdi. Sirolimusun erken post-transplant dönemde Tacrolimus ile kombinasyonu etkin ve güvenilir olup Siklosporin kombinasyonuyla benzer sonuçlara sahiptir. Sadece birinci ay GFH (cockcroft-gault formülüne göre) tacrolimus grubunda daha yüksek bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Sirolimus, Tacrolimus, Cyclosporine, renal transplantasyon
Özet (Çeviri)
For the patients with renal transplant, sirolimus-calcineurin inhibitor (CNI) combinations are preferred during the recent years. Our aim is to compare efficiency and safety of SRL+Tacrolimus (TAC) combination with that of Sirolimus (SRL) + Cyclosporin (CSA) combination during the early posttransplantation stage (first 3 months). Between 2005 and 2009, 156 patients (F/M: 49/107) who underwent a renal transplantation from a living donor and who were given sirolimus-based immunosuppressive therapy were enrolled in our study. The patients were examined in two groups: Group 1: TAC+SRL: 57(36,5%), Group 2: CSA+SRL: 99 (63,5%). The protocol of immunosuppressive therapy contained the use of CNI+Mycofenolic acid (MFA) +Prednisolone during the first 5 days. At Day 6, MFA was discontinued and SRL was initiated. CNIs dose were decreased after Month 2 and completely discontinued at Month 3. At Day 80, MFA was re-added to the therapy with a dose reduction by 25%. After Month 3, the therapy was continued with SRL+MFA+Prednisolone. Analyses were performed using the 3- year data of the patients. Demographic data of the groups were similar. The incidences of acute rejection (respectively, 15,8%- 21,2% in group 1 and 2; p:0,480), patient survival (100%-98%; p:0,280), graft survival (98,2%-98%; p:0,698), delayed graft function (14%-20,2%; p:0,334), new onset diabetes mellitus (14%-8,1%; p:0,238) were not found significantly different. All episodes, except a rejection attack observed in group 2, were seen within the first 3 months. At the end of the first month, based on the Cockroft-Gault Formula (CGF), GFR(CGF and MDRD), creatinine, proteinuria, hemoglobin, albumin, LDL cholesterol, triglyceride and total cholesterol levels, lymphocel and NODAT frequency were found to be similar, while glomerular filtration rate (GFR) were found to be significantly different (respectively, 69±8,8ml/min- 66±2,2; p:0,04). Concomitant use of sirolimus and tacrolimus during the early posttransplant stage showed similar efficiency and safety in short- and long-term compared to combination with cyclosporine. Only difference was a higher GFR (based on Cockroft-Gault Formula) observed in tacrolimus group within first month.