Fen ve teknoloji öğretiminde bellek destekleyici stratejilerin öğrencilerin başarılarına ve kavram öğrenmelerine etkisi
The effect of memory supporting strategies on success and concept learning in science and technology teaching
- Tez No: 350017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. KÜRŞAD DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beyin, Bellek, Öğrenme, Bilgiyi İşleme, Bellek Destekleyiciler, Brain, Memory, Learning, and Information Processing, Mnemonic Devices
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Fen ve teknoloji dersi her zaman yeniliğe açıktır ve bilimsel veriler ışığında değişebilecek bir derstir. Değişim çok boyutlu olduğundan seçilmesi gereken öğretme ve öğrenme stratejilerinin de farklılaşması gerekir. Günümüzdeki eğitim engellerinin başında unutma ve bilgiyi anlamlandıramama sorunu geldiği için tercih edilmesi gereken tekniklerden birisi de bellek destekleyici stratejilerdir. Araştırmada; Kuvvet ve Hareket ünitesinin bellek destekleyici stratejiler ile öğretilmesinin akademik başarıya ve kavram öğrenmeye etkisi incelenmiştir. Araştırma 2011-2012 Eğitim Öğretim yılında İstanbul ili Ümraniye İlçesindeki bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 7. sınıflarda öğrenim görmekte olan 60 öğrenci oluşturmaktadır. Kuvvet ve Hareket ünitesi her iki grupta da yapılandırmacılık temele alınarak anlatım, soru cevap gibi teknikler kullanılmış, deney grubundaki öğretim bellek destekleyici stratejiler ile desteklenmiştir. Araştırma nicel bir çalışma olup, deneysel bir model kullanılmıştır. Veri toplama amacıyla, araştırmacı tarafından hazırlanan başarı testi ve kavram testi hem ön hem de son test olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde kovaryans analizi (ANCOVA) ve içerik analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlarda; ?Kuvvet ve Hareket? ünitesinin bellek destekleyici stratejiler ile desteklenmiş mevcut fen öğretimi ile öğretilmesinin öğrenci başarısını ve kavram öğrenmeyi olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Science and technology education is a discipline that may change according to scientific data and tend to innovation. Teaching and learning strategies should have some differences as revolution has many dimensions. Recently the first obstacles of education supportive strategies should be chosen. In this research, The teaching with memory supporting strategies in the unit of Force and Motion on the effect of academic achievement and concept learning has been investigated. The research was performed in a primary school in Ümraniye district, in the city of Istanbul in the 2011-2012 education year. The sample of study consists of 60 students who are at 7th grade. The force and motion unit was processed in control group and experimental group students with presentation and question and answer technique on the basis of constructivism. Furthermore memory supporting strategies was used in experimental group. Research was a quantitative study, and experimental pattern was used. With purpose of collection data, the achievement and concept tests which were designed by the researcher, were applied both pre and post test. In the analizing of data process, covariance analysis (ANCOVA), and content analysis was performed. In results of research, teaching of the Force and Motion Unit with memory supportive strategies has affected of student?s success and concept learning in a positive way.