Müşteriler arası malzeme akışlı eş zamanlı dağıtım toplamalı araç rotalama problemleri ve uygulamalı bir karar destek sistemi
The vehicle routing problem with simultaneous delivery and pick-up with material flows among customers and a decision support system with an application
- Tez No: 350063
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVRİYE GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vehicle Routing, Simultaneous Delivery And Pick-Up, Decision Support System
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Müşteriler arası malzeme akışlı eş zamanlı dağıtım-toplamalı araç rotalama problemi, malzemenin depodan talep eden müşterilere taşınması, buradan aynı zamanda depoya ve diğer müşterilere gidecek malzemelerin de alınarak, toplam katedilen yolu en küçük yaparak depoya dönen araç/araçların rotaların bulunması olarak tanımlanabilir.Bu tezde, Gerdan tarafından önerilen algoritma yeniden düzenlenmiş, öncelik kısıtlarının belirlemesi için yeni bir algoritma önerilmiş ve Visual Basic 6.0 programlama dili ile bir KDS sistemi hazırlanarak, K.K. Loj. K.lığı beş haftalık ring seferlerine uygulanmış ve sonuçlar halihazır durumla karşılaştırılmıştır.Anahtar Kelimeler : Araç Rotalama, Müşteriler arası malzeme akışı, Eş Zamanlı Dağıtım-Toplama, Karar Destek Sistemi
Özet (Çeviri)
Vehicle routing problem among customers with material flowing and simultaneous pick-up and delivery can be described as finding paths of vehicles back to depot which minimize the total distance gone for both carrying materials from depot to customers demanding materials and simultaneously gathering materials from customers to depot and other customers.In this thesis, the algorithm proposed by Gerdan is rearranged, a new algorithm is proposed to determine priority constraints, and a decision support system is formed by using Visual Basic 6.0. This system is applied for the rings of the K.K. Loj. K.lığı throughout five weeks and results are compared with the existing situation.