Uyumlu ve birlikte çalışabilir güvenli muhabere kapsamında NATO/SCIP bünyesindeki kripto standartlarına Türkiye'nin yaklaşımı: TASMUS üzerinde bir uygulama çalışması
In the scope of secure and interoperable communication, Turkeys approach to the crypto standarts in NATO/SCIP: An implementation on TASMUS
- Tez No: 350064
- Danışmanlar: DR. SEDAT NAZLIBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Karşılıklı Çalışabilirlik, SCIP, TASMUS, FNBDT
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bilgisayar ve iletişim, teknolojilerindeki hızlı ve baş döndürücü gelişmeler bir taraftan harekât konsept ve anlayışlarında ciddi değişimler meydana getirirken diğer taraftan sebep olduğu heterojen yapı, haberleşme cihaz ve sistemlerinin birbirleriyle karşılıklı çalışabilirliği konusunu ciddi bir problem olarak karşımıza çıkarmaktadır. Problemin idrakinde olan gerek gelişmiş ülkeler gerekse uluslararası organizasyonlarca özellikle son on yıldır ulusal ya da uluslararası ortaklıklar şeklinde karşılıklı çalışabilirlik konusuyla ilgili ciddi araştırma geliştirme faaliyetlerinde bulunulmaktadır. Bu faaliyetlerden en önde geleni ABD tarafından geçtiğimiz yüzyılın sonlarında geliştirilmesine başlanılan FNBDT (Future Narrow Band Digital Terminal)projesidir. Sonraki dönemlerde bu proje NATO tarafından da kabul görmüş ve kendi bünyesine uygun hale getirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmalarda sinyalleşme protokolü için FNBDT yapısı esas alınmış fakat kriptolama konusunda özgün bir çalışma içerisine girilmiştir. Haberleşilen ortamdan (fiziksel ve mantıksal düzeyde) bağımsız olmak üzere haberleşen cihazların karşılıklı çalışabilirliğini sağlamayı esas alan ve NATO/SCIP ismi verilen bu çalışmanın kapsamını ve sınırlarını belirlemektedir. Bu çalışmada NATO/SCIP projesi; mevcut durumu, benzer projelerle etkileşimi, ülkemizde bulunulan nokta gibi değişik yönlerden irdelenmekte, geleceğin haberleşme platformu olarak görülen İP (Internet Protokolü) üzerinde SCIP kullanılarak icra edilen bir uygulama çalışmasında değişik durumlar denenmek suretiyle değerlendirilmekte ve sonuçları sergilenerek yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
On one hand, significant developments about computer and communication technologies have great effect on changing operational concepts and doctrins, on the other hand this heterogen communication infrastructure caused by those improvements creates an interoperability problem as a big challenge. Especially for past ten years, both the developed countries and international organizations who are aware of that problem are working on it individually or in a cooperation way. Maybe the most important one of these efforts is the FNBDT program which has been started at the very end of the last century. In the following years that project was adopted by NATO as