İlkokulda yapılan yaratıcı drama etkinliklerinin öğrencilerin özgüven gelişimine etkisi
Development of students 'self-esteem in efficiency of the effect of creative drama primary school
  1. Tez No: 350088
  2. Yazar: NURAN PAYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. HALİM ULAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, özgüven, çocuk, cinsiyet, ilkokul, creative drama, self-confidence, children, gender, primary schoo
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada yaratıcı drama etkinliklerinin özgüven gelişimine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada bu amaca uygun olarak veri toplamak için nitel ve nicel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Nicel yöntem olarak tek grup ön test- son test yöntemi; nitel yöntem olarak ise gözlem yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini 2012-2013 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Yakutiye ilçesinde eğitim gören ilkokul ikinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise 12 Mart İlkokulu'nda öğrenim gören 22 kişiden oluşan ikinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Günalp (2007) tarafından geliştirilen Özgüven Gözlem Listesi kullanılmıştır. Özgüven listesi 52 maddeden oluşmaktadır. Evet- Hayır şeklinde kodlanmaktadır.“Evet”cevabı (2),“Hayır”cevabı ise (1) puan olarak değerlendirilmiştir. Buna göre gözlem listesinden alınacak en yüksek puan 104 en düşük puan ise 52'dir. Ayrıca araştırmacının kendi gözlemlerine de yer verilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 13.0 paket programından faydalanılarak öğrencilerin yaratıcı drama etkinliklerinden önceki ve sonraki özgüven durumları tespit edilmiştir. Son test puanlarının normal dağılım göstermemesi nedeniyle Nonparametrik testlerden ilişkili ölçümler için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Ortalamalar arası farkın önem kontrolünde 0,05 lik önem düzeyi benimsenmiştir. Ayrıca cinsiyet değişkenine göre özgüven puanları arasındaki farkın tespiti için bağımsız örneklemlerde t testi kullanılmıştır. Yine araştırmacı drama uygulamaları sırasındaki gözlemlerinden de faydalanmıştır. Araştırma sonucunda ikinci sınıf öğrencilerinin yaratıcı drama etkinlikleri sonucunda özgüven gelişimlerinde son test lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin özgüven gelişiminde cinsiyet değişkenine bağlı anlamlı farklılaşma tespit edilmemiştir. Gözlem verilerinin analizi sonucunda ise henüz somut işlemeler döneminde olan ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin yaparak yaşayarak öğrenmeyi sağlayan drama etkinlikleri sayesinde derslere, daha kolay ve istekle katıldıkları görülmüştür. Derslere bu istekle katılan öğrenciler aldıkları rollerle öğrenmeler, yaşantılar gerçekleştirmekte, kendilerini bir oyunla ifade ettikleri için daha güvenli, daha kendilerinden emin davranışlar sergilemektedirler. Drama derslerinden önce ve sonra öğrenci davranışları gözlemlenmiş ve drama çalışmalarının öğrencilerin özgüvenleri üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is intended to examine the impact of the development of creative drama activity to self-confidence. For this purpose the qualitative and quantitative methods were used together to collect data in the research . Quantitative method as a single group pre-test-post test method and the observation method as qualitative method was used. This survey works inYakutiye, Erzurum in the 2012-2013 academic year in the elementary school second-grade students. The sample of the study is March 12, elementary education has created a second class of 22 students. Ong watch list developed by Günalp (2007) was used as the data collection tool. Self confidence list consists of 52 articles. It is encoded in the form of Yes-No. The answer is“yes”is (2) points, the answer“no”is (1) point. According to this observation will be taken from the list of the highest points is 104 and the lowest score is 52. In addition, the researcher's own observations are also given. Data analysis USING SPSS 13.0 packet program by making use of creative drama activities before and after the students self-confidence has been found in the States. Due to the recent test scores which doesn't show a normal distribution for the measurements associated with the Nonparametric tests, Wilcoxon Signed ranks Test was used. The difference between the averages of the importance in controlling the severity level of 0.05 is adopted. Also according to the confidence scores for the difference between the gender variable, independent samples t test was used. Still, the researcher's observations also benefited during the drama applications. As a result of the second grade students' creative drama activities as a result of research, in self-reliance development, a significant difference has been seen in favour of post test. In addition, any meaningful differentiation depending on variable gender in the development the students ' self-confidence has not been detected. As a result of the observation data analysis, the second grade students of the elementary school are during yet concrete embroidery, has been participating in the request and easier providing drama activities providing by living doing learning through classes. Students participating in their roles with this request classes make true learnings, experiences,and a game for expressing themselves makes them to be in a safer, more confident behaviour. Student behavior was observed before and after the Drama classes and drama studies have been found to have positive effects on students self-confidence.