316L ostenitik paslanmaz çeliği ile Ti-6Al-4v alaşımının plazma nitrürlenmesi
Plasma nitriding of 316l austenitic stainless steel and Ti-6Al-4v alloy
  1. Tez No: 350143
  2. Yazar: AYLİN SORKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN CANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plazma nitrürleme, iyon nitrürleme, nitrürleme, 316L, ostenitik paslanmaz çelikler, Ti-6Al-4V, titanyum alaşımlar, Plasma nitriding, ion nitriding, nitriding, 316L, austenitic stainless steels, Ti-6Al-4V, titanium alloys
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Plazma nitrürleme,“İyon Nitrürleme”adı ile de anılan oldukça yeni bir yüzey işleme yöntemidir. Plazma nitrürleme termokimyasal bir yüzey işlem prosesi olarak genel olarak çeliklerin ve titanyum alaşımlarının yüzey sertliklerini ve aşınma dayanımlarında artışsağlamak amacı ile uygulanır. İşlem süresinin kısa oluşu, düşük işlem sıcaklığı, minimum distorsiyon göstermesi ve çevreyi kirletmeyen bir proses olması gibi bir çok avantajlara sahiptir. Bu çalışmada plazma nitrürleme işleminin sertliklere, faz oluşumlarına ve mikroyapıya olan etkisi incelenmiştir. Nitrürleme işlemi N2:H2 oranının 1:4 olduğu gaz karışımında yapılmıştır. Nitrürleme süresince sistem 10 torr basınç altında tutulmuştur. 316L numuneleri 450°C ve 550°C, Ti-6Al-4V alaşımı numuneleri 550°C ve 650°C 1, 3, 6 saatlik sürelerde nitrürlenmişlerdir. Plazma nitrürlenmiş 316L numunelerin sertlik değerleri 300HV0,1'den 1200HV0,1'e yükselmiştir. 450°C'de nitrürlenmiş 316L numunelerinde Fe3N, Fe2N, Fe4N fazlarıoluşmuştur. 550°C'de ise aynı malzemede Fe3N, Fe2N, Fe4N, CrN fazları oluşmuştur. Titanyum alaşımı numunelerinde sertlik değerleri 350 HV0,1'den 460 HV0,1'e yükselmiştir. Nitrürlenmiş titanyum alaşımı numunelerinde α-Ti, α (N)-Ti, Ti2N, TiN fazları oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Plasma nitriding which is also called“Ion Nitriding”is relatively new method. Plasma nitriding is a thermochemical process that has been applied commercially for about two decades to increase surface hardening and improve wear resistance of steels and titanium alloys. There are many advantages of plasma nitriding such as shorter exposure time, lower process temperature, minimum distorsions, low energy usage and enviromental pollution. This study aims to investigate the effect of plasma nitriding on surface hardening, phase formation and microstructures of specimens. Plasma nitriding was performed in a 1:4 gas mixture N2:H2. During the nitriding process was kept constant at 10 torr and temperature of 316 specimens was 450°C-550°C, Ti-6Al-4V alloys was 550°C-650°C for the periods 1, 3, 6 hours respectively. Hardness values of plasma nitrided 316L specimens surfaces are increased from 300 HV0,1 to 1200 HV0,1. Fe3N, Fe2N, Fe4N phases are formed at 450 °C on 316L specimens. Fe3N, Fe2N, Fe4N, CrN phases are formed at 550°C on 316L specimens. Plasma nitrided titanium alloy specimens surface hardness value is increased from 350 HV0,1 to 460 HV0,1. α-Ti, α (N)-Ti, Ti2N, TiN phases are formed at 550°C-650 °C on titanium alloy specimens.