Freedom and creativity in Bergson's philosophy
Bergson felsefesinde özgürlük ve yaratıcılık
  1. Tez No: 350162
  2. Yazar: ESEN ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ PARKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bergson, özgürlük, süre, sezgi, yaratıcılık, Bergson, freedom, duration, intuition, creativity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bergson felsefesindeki özgürlük anlayışını anlamlandırmaya çalışmaktır. Bergson'un özgür irade sorununa getirdiği özgün yaklaşım, bu problemi çözmek için süre kavramını kullanmasıdır. Bergson'a göre, özgür irade sorunu, zamanın mekana indirgenmesine dayanan hatalı bir kavramsal çerçeveden kaynaklanmaktadır. Tez boyunca, süre kavramının, Bergson'un özgür irade sorununu yeniden formüle etmesine ve çözmesine nasıl olanak tanıdığı gösterilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, süre kavramını anlamaya yarayan yöntem olan sezgi yöntemi de açıklanmıştır. Sezgi yöntemi ve süre kavramı göz önüne alındığında, özgür eylemler, temel benliğin yaratıcı eylemleri olarak görülebilmektedir. Vardığımız sonuç, Bergson felsefesindeki özgürlük düşüncesinin bir çeşit yaratıcılık olarak anlaşılabileceğidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to make sense of the notion of freedom in Bergson's philosophy. Bergson's original approach to the problem of free will is the application of the notion of duration to solve this problem. For Bergson, the problem of free will arises from a misconceived framework which is based on reducing time to space. Throughout the thesis, we tried to show how the notion of duration allows Bergson to reformulate and solve the problem of free will. For that purpose the method of intuition as the method to understand the notion of duration is also elucidated. In the light of the method of intuition and the notion of duration, free acts can be seen as the creative acts of the fundamental self. We arrive at the conclusion that freedom in Bergson's philosophy can be understood as a kind of creativity.