Perception with and without concepts: Searching for a nonconceptualist account of perceptual content
Kavramlı ve kavramsız algı: Algı içeriğine kavram-dışısalcı bir açıklama arayışı
  1. Tez No: 350163
  2. Yazar: PAKİZE ARIKAN SANDIKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: algı, içerik, kavramsal, kavram-dışısal, Perception, content, conceptual, nonconceptual
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Birçok düşünür algı deneyimlerinin dünyayı belli bir şekilde sunduğu konusunda hemfikirdir. Ancak bu düşünürler arasında algı içeriğinin kavramsal olup olmadığı konusunda ciddi bir uyuşmazlık vardır. Bu tezin amacı bu fikir ayrılığını açık bir şekilde sunmak ve birçok felsefe sorunu ile başa çıkabilecek kavram-dışısalcı bir algı içeriği açıklaması önermektir.Kavramsalcılık, algı içeriğinin baştan aşağı kavramsal olduğunu savunan görüştür. Bu görüşün savunucuları bir öznenin algısının içeriğini tasvir edenkavramların tümüne sahip olmadan içerikli bir algı deneyimi yaşayamayacağını iddia ederler. Kavramsalcılığın en temel motivasyonu algının inanç oluşumunda üstlendiği gerekçelendirme rolüdür. Eğer algı içeriği algısal inançlara rasyonel temel veya neden teşkil ediyorsa, tıpkı neden olduğu inanç gibi kendisinin de kavramsal bir içeriğe sahip olması gerektiği iddia edilir. Böyle bir algı içeriği anlayışı birçok felsefe sorununu da beraberinde getirir. Bu sorunların çoğu, temel olarak öznenin algı içeriğini betimleyen tüm kavramlara sahip olması iddiasının makul olmayışından kaynaklanmaktadır. O halde kavram-viidışısalcılık, içerikli bir algı deneyiminin içeriğini betimleyen tüm veya bazı kavramların olmaması durumunda da oluşabileceği varsayımına dayanmaktadır.Bu nedenle, bu tezde epistemik açıdan önem taşıyan, yani algısal inançlara neden teşkil edebilecek kavram-dışısalcı bir algı içeriği nosyonu sunmayı amaç edinmekteyim.
Özet (Çeviri)
It is agreed upon by many philosophers that perception represents the world to be in a certain way. However, there is disagreement among those philosophers about whether perceptual content is conceptual or not. The aim of this thesis is to provide a clear presentation of the debate and to propose an account ofnonconceptual perceptual content that can tackle many philosophical problems related to the issue.Conceptualism about perceptual content is the view that perceptual content is wholly conceptual. Proponents of this view claim that a subject cannot be in a contentful perceptual state without possessing concepts that fully characterize the content of his experience. The main motivation behind conceptualism is the justificatory role perception is supposed to play in forming perceptual beliefs. It is claimed that if perceptual content provides rational ground or reason for forming perceptual beliefs, it has to be conceptual just like the belief it is a reason for. vHowever, there are several philosophical problems that arise from such an understanding of perceptual content. Most of them mainly derive from the implausibility of the claim that a subject needs to possess every concept that figures in the characterization of the content of his perceptual state. So, nonconceptualism is based on the assumption that a contentful perceptual state can occur albeit the absence of all or some concepts that characterize the content. Therefore, in this thesis I aim to provide a notion of nonconceptual perceptual content that is epistemically relevant, i.e. that can ground perceptual beliefs in spite of its nonconceptual character.