Japan's search for ontological security in the post-Cold War period: The reconfiguration of trusting relationships in East Asia
Japonya'nın Soğuk Savaş sonrası ontolojik güvenlik arayışı: Güven ilişkilerinin yeniden yapılandırılması
- Tez No: 350161
- Danışmanlar: PROF. DR. A. NURİ YURDUSEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Japonya, Ontolojik Güvenlik, Doğu Asya, Devlet Kimliği, Japan, Ontological Security, East Asia, State Identity
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu doktora tez çalışmasında, Japonya'nın, edindiği anti-militarist kimlik çerçevesinde, Doğu Asya'da tesis etmeye çalıştığı güvene dayalı ilişkiler ve bu ilişkilerin Japon dış politikasına yansımaları incelenmiştir. Böylece, bölgesel bir aktör olarak Japonya'nın Soğuk Savaş sonrası dönemde ontolojik güvenlik arayışının yapısal karakterinin daha net anlaşılabileceği düşünülmüştür. Çalışmada temel kurguyu, 1990 sonrası dönemde, Japon siyasi karar alıcıların ülkenin anti-militarist kimlik pekiştirecek fikir ve düşünceleri nasıl inşa ettikleri sorunsalı oluşturmaktadır. Çalışmanın temel argümanı aşağıdaki gibidir: Japonya, viibölgesel düzlemde ontolojik güvenliğini inşa etmek adına, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde anti-militarist bir kimlik ve duruş sergilemiştir. Bu yaklaşım, Tokyo'nun dış ve güvenlik politika anlayışında yol gösterici bir ilke olmuştur. Soğuk Savaş sonrası dönemde, bu antimilitarist kimlik ve duruşu başarılı bir çerçevede devam ettirebilmek amacı ile, Japon siyasi karar alıcılar bölge ülkeleri ile güvene dayalı ilişkilerini hem yapılandırma yoluna gitmişler, hem de bu ilişkileri güçlendirmeye çalışmışlardır. Bu doktora tez çalışması, giriş bölümü hariç beş ana başlık üzerine detaylandırılmıştır. Birinci ana başlık, tarihsel arka planı incelemeyi amaçlamaktadır. İkinci ana başlık, Japonya'nın 1990'lı yıllarda inşa ettiği insan güvenliği ajandası üzerine kuruludur. Üçüncü ana başlıkta, ekonomik ve güvenlik perspektiflerinden iki temel bölgesel örgütlenmeye (APEC ve ARF) odaklanılarak, Japonya'nın bu bölgesel örgütlenmelere katkıları incelenmiştir. Dördüncü ana başlıkta, Soğuk Savaş sonrası dönemde Japonya'nın, anti-militarist kimliğinin korunmasında önem addettiği üç önemli aktörle olan ilişkileri irdelenmeye çalışılmıştır. Altıncı ana başlık olan sonuç kısmında ise, tez çalışmasının genel sonuçları değerlendirilmiştir. Bu doktora tez çalışması, özetle Japonya'nın antimilitarist kimlik yapılanmasından yola çıkarak, bölgesel düzlemde karşılıklı güven ilişkilerinin inşa edilmesi ve devamı bağlamında Japon devletinin ontolojik güvenlik arayışını irdelemeye çalışmıştır
Özet (Çeviri)
This dissertation aims at exploring and analysing the effects of Japan's trust-based relations in the region of East Asia in the post-Cold War period within the framework of its anti-militaristic state identity and outlook. The main research question is based on how the Japanese policy makers constructed the meaning of the post-Cold War period, opening the ways and ideas to solidify the anti-militaristic state identity and posture. In this sense, Japan provides a significant case study for examining ontological security. The main argument of dissertation is based on building up Japan's ontological security structure in the vregional context. Since the end of the Second World War, Japan has pursued an anti-militaristic state identity and posture. This attitude has been the guiding principle of Tokyo's foreign and security policy. In this dissertation, for the continuance of anti-militaristic identity successfully in the post-Cold War period, Japanese policy decision-makers have both configured and further sustained the country's trust-based relations with neighbouring countries in the region. This dissertation was analysed under the five main headings except the introduction chapter: (1) The historical background telling the story of anti-militaristic identity and posture of Japan, (2) Japan's emerging human security agenda in the Post-Cold War period, (3) Japan's cooperative initiatives at the regional level by focusing in particular on APEC and ARF. (4) Japan's relations with the significant others for its identity preservation. (5) The conclusions.