Reproduction of nationalism (Ulusalcılık) in the process of democratic opening in Turkey: The case of Türksolu magazine
Türkiye'de demokratik açılım sürecinde ulusalcılığın yeniden üretimi: Türksolu dergisi örneği
- Tez No: 350175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulusalcılık, Demokratik Açılım, Kürt Sorunu, Türkiye Sosyalist Hareketleri, Ulusal Sol, Nationalism (Ulusalcılık), Democratic Opening, Kurdish Issue, Turkey Socialist Movements, National (Ulusal) Left
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezin amacı Türksolu dergisinin, Türkiye toplumsal ve siyasal yaşamının yakıcı sorunlarından birisi olan Kürt Sorunu'nun çözümüne dönük, 2009 ? 2011 yılları arasındaki demokratik açılım sürecinde ulusalcılığı nasıl yeniden ürettiğini analiz etmektir. Bunun için milliyetçilik teorileri incelenmiş, sosyalizmin milliyetçilikle kurduğu ilişki, taktik pozisyonlar ve Türksolu'nun ulusalcılığının temel kaynaklarından birisi olan Sultan Galiev'in düşünceleri Lenin ve Stalin'in düşünceleriyle beraber tartışılmaya çalışılmıştır. Bu analiz ışığında Türksolu'nun politik hattı, Türkiye'deki sosyalist hareketteki sembolleri ve temel yönelimleri tartışılmış, Türksolu'nun tarihi ve teoriyi ulusalcılık etrafında yeniden üreterek bir dergi çevresinden siyasal bir partiye uzanan örgütlülüğü açıklanmaya çalışılmıştır. Türksolu'nun anti-emperyalizm, içerideki ve dışarıdaki düşman ile oluşturduğu mitleri kullanarak Demokratik Açılım sürecine Türksolu'nun ulusalcılığı nasıl yeniden ürettiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse how the Türksolu magazine reproduced ulusalcılık during the democratic opening process in 2009-2011, which was oriented toward solving the Kurdish Issue being one of the most burning problems of the Turkish social and political life. For this reason the nationalism theories have been examined, the relationship between socialism and nationalism, tactical positions and the ideas of Sultan Galiev, who was one of the fundamental sources of Türksolu?s ulusalcılık, as well as the ideas of Lenin and Stalin have been discussed. In light of this analysis, the political line of Türksolu, its symbols within the Turkish socialist movement as well as its fundamental orientations have been discussed and the organization of Türksolu from a magazine circle towards a political party by reproducing history and theory around ulusalcılık has been explained. The way Türksolu reproduced ulusalcılık during the Democratic Opening process by using the myths it produced through anti-imperialism and through the enemy within and without has been examined.