Oğuz Atay'ın romanında yabancılaşma
The alienation Oğuz Atay's novels
- Tez No: 350174
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, roman, Oğuz Atay, Alienation, novels, Oğuz Atay
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Oğuz Atay, 1972'de yayımlanan Tutunamayanlar ve 1973'de yayımlanan Tehlikeli Oyunlar romanlarıyla günümüz insanının yaşadığı en büyük sorunların başında gelen yabancılaşma temasını, bireyin ruhsal gelişimini, iç çatışmalarını, değerlendirmelerini ve bireyin kendisiyle hesaplaşma olgusunu romanlarına taşımıştır.Bu çalışmada; yüzyıllardır insanoğlunun temel sorunlarından biri olan ve özellikle son yıllarda insanları oldukça derinden etkileyen“yabancılaşma”kavramına yer verilmiş, Oğuz Atay'ın romanlarında yer alan bireylerin sergiledikleri normal ötesi davranışlar ve bunun alt nedenleri yabancılaşma kavramı bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Oğuz Atay, who is one of important figures for Turkish literature, reflect, by means of Tutunamayanlar and released in 1972 and Tehlikeli Oyunlar relased 1973. The plot of alienation which is the most important matters of modern man who they are involved in, individual's mental development, inner conflicts, assesments and matter of fact of reckoning for individual.In this study; the concept of alienation which is one of the main problems of mankind for ages and in particular that affect people very deeply in recent years included, chracters in his novels present paranormal acts and the reason for its sub-causes was discussed in the context of concept of alienation.